Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél – Radu Afrim rendezése a POSZT-on

2019 április 30. kedd, 10:22

2019. június 6-15. között kerül sor a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozóra. Sorozatunkban bemutatjuk a versenyprogramban szereplő előadásokat. Június 6-án 16:30-tól a Tamási Áron Színház előadása látható a Kamaraszínházban.

Fotó: Tamási Áron Színház

Fotó: Tamási Áron Színház

RADU AFRIM: EGY ZABIGYEREK KÉK HÁTTÉR ELŐTT TÖRTÉNETET MESÉL
Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján
A Tamási Áron Színház előadása

Egy fiktív, időben megrekedt átlagos kisváros napjaiba nyerhetünk betekintést. A Szent Feromon rádióban halkan zúg Jávor Pál, egy átlagos panzió udvarában medencébe gyűlik az esővíz, egy átlagos bordélyházban az örömlányok Lars von Trier filmeket vitatnak meg és kulturális felméréseket tartanak, a polgármestereket átlagos dolgokért váltják le. A macskáknak kilenc, az embereknek ki tudja hány élete van, és ki tudja meddig tartanak, mikor oszlanak fel bölcsességeink egy csillagködben. Addig is nevethetünk egy kicsit. Magunkon, átlagosságunkon, titkainkon és átkainkon, amik mindig kiderülnek. A zabigyerek álmodik – olvasható az előadás ajánlójában.

Fotó: Tamási Áron Színház

Fotó: Tamási Áron Színház

Radu Afrim 1995-ben szerzett bölcsészdiplomát román-francia szakon, majd színházi rendezést tanult a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen. A román színházi élet fenegyerekeként emlegetett alkotó a klasszikusok merész rendezői átdolgozásairól, valamint orosz, dán, svájci, német, francia, norvég, lengyel, román és magyar kortárs szövegek többnyire adaptált formában történő színpadra állításáról vált ismertté. Munkáinak egy része improvizációra épülő, úgynevezett „szerzői előadás”, melyeknek szövegét gyakran az alkotócsapattal közösen maga írja. Románia legtöbb színházában rendezett már. Két alkalommal nyerte el a legjobb rendezésért járó UNITER-díjat, a Román Színházi Szövetség elismerését legutóbb A nyugalom című előadásért kapta.

Fotó: Tamási Áron Színház

Fotó: Tamási Áron Színház 

Kritikus szemmel az előadásról:

Magam elé képzelem tehát Radu Afrimot, amint kezébe veszi Molnár Ferenc világszerte rongyosra játszott és agyonismert Az üvegcipő című színművének szövegpéldányát, és miközben olvassa, már pörögnek is képzeletében azok a rikító, kirívóan színes képsorok, amelyeket a sepsiszentgyörgyi előadásban látunk. Ezáltal pedig ki is hívja a múlt század elejei népszerű színpadi szerzőt egy posztumusz párbajra. A játékos szerzői fegyverforgatás azonban nem öncélú: Afrim itt arra „használja” Molnár Ferencet, hogy a saját sörétjével puffantsa le őt, miközben a forrástörténet „tetemén” felépít egy új, meseszerűtlen meseszerűséget. (Bartha Réka, helikon.ro)

Fotó: Tamási Áron Színház

Fotó: Tamási Áron Színház

Szereplők: Gajzágó Zsuzsa, Korodi Janka, Dávid Péter, Erdei Gábor, Mátray László, Kónya-Ütő Bence, Pál Ferenczi Gyöngyi, Beczásy Áron, Szakács László, Kovács Kati, Pálffy Tibor, Benedek Ágnes, Magyarosi Imola, Vass Zsuzsanna, Szalma Hajnalka, Nagy Alfréd.

Díszlet: Irina Moscu. Dramaturg: Kali Ágnes. Koreográfus: Dávid Péter. Zene: Kónya-Ütő Bence. Rendező: Radu Afrim.

Fotó: Tamási Áron Színház

Fotó: Tamási Áron Színház

Pécsi Nemzeti Színház – Kamaraszínház
2019. június 6, 16:30