Karenina, Anna – Telihay Péter rendezése a POSZT-on

2019 május 02. csütörtök, 14:41

2019. június 6-15. között rendezik meg a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozót. Sorozatunkban bemutatjuk a versenyprogramban szereplő előadásokat.

Karenina, Anna / Fotó: József Attila Színház

Karenina, Anna / Fotó: József Attila Színház

NAGY ANDRÁS: KARENINA, ANNA
Egy Tolsztoj-értelmezés nagyszínpadra
A József Attila Színház előadása
Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház, 2019.  június 6, 20:00

Karenina, Anna / Fotó: József Attila Színház

Karenina, Anna / Fotó: József Attila Színház

Nagy András változatában minden sorsfordító találkozásra pályaudvaron kerül sor: hol Moszkvában, hol Szentpéterváron, hol a földbirtokossá lett Vronszkij vidéki birtokán, ahol a legfejlettebb nyugati technológiával épül a szerelmüknek is emléket állító Anna Karenina Pályaudvar. Ott látjuk láztól égő arccal Annát az első Vronszkijjal táncolt felkavaró mazurkáról megszökvén; ott a csapatát a harctérre az új szerelem miatt nem követő lefokozott fiatal hadnagyot; a friss kitüntetésével is boldogtalan, elhagyott Karenint. Itt osztódnak a kiüresedett házasság megmentését célzó okos tanácsok, majd szívódnak is vissza annak tarthatatlanságát megélvén; itt adják-veszik a versenylovakat, amelyekkel Alekszej (nem a Karenin; a Vronszkij) szeretne kisiklott életének új távlatot adni… és itt, a síneken ér véget egy világhíressé lett románc.

Karenina, Anna / Fotó: József Attila Színház

Karenina, Anna / Fotó: József Attila Színház

Telihay Péter 1965-ben született Miskolcon. 1984–1988 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakán tanult, ahol 1990–1993 között a rendező szakot is elvégezte Ádám Ottó osztályában. 1988–1989 között, valamint 1996–1999 között a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt, s itt 2008 őszén néhány hónapig a prózai tagozatot vezette. 1989–1994 között a Független Színpad, valamint a Miskolci Nemzeti Színház, 1994–1996 között a Vígszínház tagja volt. 2000–2001 között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban dolgozott. 2001–2003 között a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője volt. 2003–2007 között a szolnoki Szigligeti Színház rendezője volt, majd 2009-ig újra a Móricz Zsigmond Színházban dolgozott mint művészeti tanácsadó.

Karenina, Anna / Fotó: József Attila Színház

Karenina, Anna / Fotó: József Attila Színház

Kritikus szemmel az előadásról:

Hárman viszik a vállukon az előadást, a címszereplőt alakító Létay Dóra, a Karenint megjelenítő Gazdag Tibor és a Vronszkijt megszemélyesítő Mészáros András. Közülük messze kiemelkedik Létay Dóra minden kritikát kiálló teljesítménye. Kétségbeesett Annát visz fel a színre, akit agyonnyom a kozmikus fájdalom, ellep a tengernyi kínlódás és széttép az állandó önmarcangolás. Gazdag Tibor Kareninje nem az az orosz irodalomból jól ismert, látástól-vakulásig dolgozó, magas rangú csinovnyik, hanem élete összeomlásától megviselt, önbecsületétől megfosztott férfiember. Mészáros András Vronszkija olyan, amilyennek az effajta szívtiprót lefesti a „szakirodalom”: érzéki és gátlástalan. Zöld Csaba igen meggyőzően hozza a felelőtlen, a félrelépést bocsánatos bűnnek tartó, laza, még fess Sztyepant. A kotlóstyúk Dollyt, Sztyepan feleségét Fazakas Júlia remekül kelti életre. Chajnóczki Balázs hibátlanul formálja meg a cári haderő kötelességtudó, a parancsnak vakon engedelmeskedő, a ranglétrán egyre feljebb lépkedő tagját, Szerpuhovszkijt. Fekete Réka Thália és Galambos Zsófi kiválóan játssza a pétervári úri hölgykoszorú egy-egy dámáját, akik olyan könnyen törnek pálcát a megtévedt asszony fölött. Fabó Györgyi a kíváncsi török utazó, Kiss Gábor a készséges Kuzma szolga, Botár Endre a segítőkész szomszéd és Brunczlik Péter a vakmerő zsoké szerepében látható. (Petővári Ágnes)

Karenina, Anna / Fotó: József Attila Színház

Karenina, Anna / Fotó: József Attila Színház

Szereplők: Gazdag Tibor, Létay Dóra, Zöld Csaba, Fazakas Júlia, Mészáros András, Fabó Györgyi, Kiss Gábor, Korponay Zsófi, Chajnóczki Balázs, Betz István, Fekete Thália Réka, Galambos Zsófi, Botár Endre, Brunczlík Péter.

Díszlet: Libor Katalin. Jelmez: Papp Janó. Dramaturg: Szokolai Brigitta. Rendezőasszisztens: Czipó Gabriella. Rendező: Telihay Péter.