Kartonpapa – Hargitai Iván rendezése a POSZT-on

2019 május 06. hétfő, 8:04

2019. június 6-15. között rendezik meg a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozót. Sorozatunkban bemutatjuk a versenyprogramban szereplő előadásokat.

TASNÁDI ISTVÁN: KARTONPAPA
A Vörösmarty Színház előadása
Pécsi Nemzeti Színház – Kamaraszínház
2019. június 8, 17:00

Kartonpapa / Fotó: Vörösmarty Színház

Kartonpapa / Fotó: Vörösmarty Színház

Éva nemrég veszítette el férjét, Miklóst. Képtelen elfogadni az imádva-rettegett családfő halálát, ezért kivágja kartonból. Éva, Miklós és fiuk, Zsolti vendégségbe érkeznek Éva testvéréhez, Károlyékhoz, a kulturált, értelmiségi, felvilágosult családhoz, hogy megbeszéljék, hogyan osztozzanak a családi vagyonon. Zsolti bemutatja új barátnőjét, esznek, isznak, vígan vannak.

Tasnádi István legújabb darabját a székesfehérvári Vörösmarty Színház felkérésére írta. Stroboszkóp használata miatt az előadás megtekintését terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pacemakerrel rendelkezőknek nem javasolják.

Kartonpapa / Fotó: Vörösmarty Színház

Kartonpapa / Fotó: Vörösmarty Színház

“Fontos, hogy érvényes legyen a darab, de az is lényeges, hogy ne legyen direkt módon aktualizáló. Az utóbbi időben azért is dolgoztam kevesebbet színházban, mert azt éreztem, hogy a politikai utalgatás szinte elvárás lett a kortárs szerző felé. Ez engem nem érdekel. Ha a jelenséget nem elemző módon, mélységében vizsgáljuk, hanem csak felmutatjuk, akkor nem tettünk semmi lényegeset, az a közéleti kabaré. Hiszek benne, hogy a kartonpapa, mint szimbólum, és az, ami vele történik, ahogy a közösség reagál rá, sokkal mélyebben tud beszélni arról, ami most minket körülvesz, mint a vagdalkozás vagy a kérődzés a mindennapi botrányokon” – nyilatkozta a szerző, Tasnádi István a darab kapcsán.

Kartonpapa / Fotó: Vörösmarty Színház

Kartonpapa / Fotó: Vörösmarty Színház

“Tasnádi István remekül teremt feszültséget, majd precízen építi egymásra a kirobbanó konfliktusokat. Mindezt úgy, hogy elkerüli a pszichologizálás csapdáját; a kitűnő alapötlet, az abszurdba hajló humor erősíti a konfliktusok szimbolikus, archetipikus jellegét. A frappáns dialógusokban megírt, igen szórakoztató mű csak a befejezésnél bicsaklik meg kissé. A háromesélyes konfrontáció ugyanis meglehetősen egyértelműen dől el, egy klasszikus csattanót követően. Ami azt sugallja, hogy a gondoskodó elnyomás nélkül nemcsak az alávetett képtelen létezni, nemcsak az tekint rá némi nosztalgiával, aki régen elszakadt tőle, és más életet él, de abban is él a vágy egy minden tekintetben irányt mutató zsarnok iránt, aki annak létezését sosem tapasztalhatta meg. És ez érvényes és hatásosan prezentálható gondolat ugyan, de a dráma korábbi szituációiból, konfliktusaiból szervesen nem következik, így némileg előkészítetlennek, kifejtetlennek, önkényesnek hat” – írta kritikájában Urbán Balázs.

Kartonpapa / Fotó: Vörösmarty Színház

Kartonpapa / Fotó: Vörösmarty Színház

Szereplők: Tóth Ildikó, Egyed Attila, Kiss Diána Magdolna, Pálya Pompónia, Kovács Tamás e.h. Díszlet: Magyarósi Éva. Jelmez: Kárpáti Enikő. Dramaturg: Perczel Enikő. Zene: Dobri Dániel. Rendező: Hargitai Iván.