Jeanne D’arc – Hegymegi Máté rendezése a POSZT-on

2019 május 09. csütörtök, 8:12

2019. június 6-15. között rendezik meg a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozót. Sorozatunkban bemutatjuk a versenyprogramban szereplő előadásokat.

Katona József Színház: Jeanne d'Arc / Fotó: Dömölky Dániel

Katona József Színház: Jeanne d’Arc / Fotó: Dömölky Dániel

GARAI JUDIT: JEANNE D’ARC – a jelenidő vitrinében
A Katona József Színház előadása
Pécsi Nemzeti Színház – Kamaraszínház
2019. június 9, 20:00

Egy alig 19 éves lányt megölnek, elevenen elégetnek. Egy olyan országban, ami darabjaira hullhatott volna, ha ennek a lánynak a hite és megszállottsága nem táplálja az emberekben a reményt, hogy igenis képesek kiállni egy közös ügyért. De akkor miért kellett meghalnia? Ideológiai viták áldozata lett? Miért tagadta meg az az ország, amelyikért heroikus küzdelemmel harcolt? Átfordulhat az eltökélt hit fanatizmusba, a kiválasztottság érzése önhittségbe?

Katona József Színház: Jeanne d'Arc / Fotó: Dömölky Dániel

Katona József Színház: Jeanne d’Arc / Fotó: Dömölky Dániel

Jeanne d’Arc-ot 1431-ben Rouen városának piacterén máglyára veti az inkvizíció. A vád eretnekség és boszorkányság. Mindezek előtt legyőzi a francia sereggel az angolokat Orléans-nál, és megkoronáztatja a dauphint, azaz VII. Károlyt, aki ezután számos csatát nyer meg az ellenséggel szemben. 1456-ban Jeanne perét semmisnek nyilvánították és a lányt poszthumusz felmentették. A katolikus egyház pedig, Jeanne halála után majd’ ötszáz évvel később, 1920-ban szentté avatja.

Az orléans-i szűz története rengeteg alkotót megihletett, legyen szó szépirodalomról, képzőművészetről, zenéről, filmről vagy színházról. Alakja halhatatlanná vált. Az előadás megtekintése 14 éven aluliaknak nem ajánlott.

Katona József Színház: Jeanne d'Arc / Fotó: Dömölky Dániel

Katona József Színház: Jeanne d’Arc / Fotó: Dömölky Dániel

A darab rendezője, Hegymegi Máté 1989-ben született. A gyermekkorát Nyíregyházán töltötte. Felsőfokú tanulmányai előtt 1999-től 10 évig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház táncosa volt. 2009-2014 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakos hallgatója volt. 2014-től szabadúszóként dolgozik több színházban és produkcióban.

“A kivégzése óta eltelt hat évszázadban sok minden változott ugyan, de történelemkönyveink férfinevekkel vannak tele, és a mai napig nagyon kevés nő található a legbefolyásosabb vezető politikusok között. Igaz – a világ bizonyos pontjain –, már nem kell férfi álruhát ölteniük a nőknek, ha katonai karrierre vagy valamilyen felelős pozícióra vágynak, de nem ritka jelenség, hogy viselkedésükben, szóhasználatukban, gesztusaikban próbálnak meg férfiasabbak lenni, hogy erősebbnek tűnjenek. Mégpedig azért, mert a társadalmi reflexek, amelyek szerint a határozott fellépés vagy a jó vezetői kvalitások férfias tulajdonságok, az elmúlt fél évezredben sem koptak el. Ugyanakkor Jeanne d’Arc története nemcsak nőtörténet, hanem a kisember története is. Azé a mindenkori kisemberé, aki a hatalmasok céljainak útjába kerül, ezért egyszerűen megsemmisítik”írta kritikájában Kovács Natália a Színház.net-en.

Szereplők: Mészáros Blanka, Dankó István, Elek Ferenc, Kocsis Gergely, Máté Gábor, Mészáros Béla, Rába Roland m.v., Tasnádi Bence, Vajdai Vilmos. Díszlet: Fekete Anna. Jelmez: Kálmán Eszter. Súgó: Fejes Vera. Világítástervező: Lohár Antal. Zene: Kákonyi Árpád. Dramaturg: Garai Judit. Asszisztens: Tóth Judit. Rendező: Hegymegi Máté.