Országos Színházi Találkozót rendeznek Celldömölkön

2019 május 09. csütörtök, 8:00

A Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó négy napja alatt 6 helyszínen 13 csapat 16 produkcióját láthatja a közönség 2019. május 22-26. között. A programban a progresszívebb szemléletű független előadások mellett helyet kapott zenés szórakoztató előadás, bábszínházi előadás, színházi nevelési előadás is.

A Soltis Lajos Színház ajánlója:

A Soltis Lajos Színház 2019. május 22-26. között a jubileumhoz méltóan gazdag programsorozattal várja Celldömölkre az érdeklődőket. A fesztivál célja a találkozás, az egymástól való tanulás, egymás fejlődésének nyomon követése. Olyan társulatokat szólítunk meg, melyek a szakmai igényesség, a közösségi gondolkodás, a nyitottság, és az elfogadás értékei mentén működnek és hoznak létre előadásokat.

A fesztiválon bemutatott előadásokat szabadon látogatható szakmai beszélgetések kísérik Upor László, Turbuly Lilla, Szűcs Katalin és Ölbei Lívia közreműködésével. Emellett a fesztivál idén egy színházi worskhop keretében is lehetőséget kínál az egymással való szakmai találkozásra. (Vezető: Fazakas Mihály)

A Soltis Lajos Színház számára kiemelten fontos a helyi fiatalok bevonása a kulturális programokba, ezért idén nagy hangsúlyt helyeztünk a diákoknak szóló előadásokra. A találkozó kísérőrendezvénye a „SLOSzT DIÁK”, mely az általános és középiskolás diákok számára ajánlott előadásokat foglalja magában. A celldömölki diákok a fesztivál minden előadásán ingyenesen vehetnek részt.

k2 Színház: Rinocéroszok

k2 Színház: Rinocéroszok

A „SLOSzT”-ról:

2003-ban egykori művészeti vezetőnk, a neves vajdasági színész, rendező, a 2000-ben autóbaleset során elhunyt Soltis Lajos emlékére hoztuk létre a találkozót, mely azóta az alternatív, független, amatőr társulatok fontos találkozóhelyévé vált. A fesztivállal egykori társainknak is emléket kívánunk állítani: egykori vezető színészeink, Kurucz László és Figer Szabina nevét viselik a Találkozó végén kiosztásra kerülő legjobb férfi és legjobb női színészeknek járó díjak. A fesztivál egyik különdíja Kasza Éva, vajdasági színésznő emlékét őrzi. A 2017-es találkozón osztottuk ki először a Solténszky Tibor különdíjat. A Találkozó fődíját, melyet a legjobbnak ítélt előadás viheti haza Soltis Lajosról neveztük el.

Az előadásokról:

A fesztivált a k2 Színház Rinocéroszok – avagy a diákcsíny enciklopédiája című színházi nevelési előadás nyitja. A RÉV Színház két előadást hoz Celldömölkre: diákok előtt mutatják be a 146 nap című produkciót, majd pénteken a III. RS9 OFF független színházi fesztivál fődíját elnyert, koprodukcióban készült monodrámájukat a Pillangót láthatja a közönség. Visszatérő vendégeink a KB35 Inárcs közösségi színházi műhely, akik A tökéletességen innen című előadást mutatják be, valamint Formanek Csaba “magányos közösségi színházi alkotó”, aki a Hádész – Látomások az Alvilágból című monodrámájával zárja majd a találkozót.

Formanek Csaba / Hádész – Látomások az Alvilágból

Formanek Csaba / Hádész – Látomások az Alvilágból

A celldömölki fesztivál első napjának estéjén a Vaskakas Bábszínház két művészének monodrámái követik egymást: 18 órától a KL Színház és a Vaskakas Bábszínház közös produkciója Alaine – Ideje a meghalásnak című felnőtt bábelőadás lesz látható Markó-Valenytik Anna előadásában, melyet a tatabányai Jászai Mari Színház MOST FESZT-jén a legjobb monodrámának választott a szakmai zsűri. Ezt követi Bora Levente Akvárium című monodrámája – irodarevü egy részben, részben vízben.

Szokol Judit Gamer című színházi nevelési előadása Sztarenki Dóra és Dékány Barnabás közreműködésével a második nap nyitóelőadása lesz. A Trainingspot Társulat két előadással érkezik a fesztiválra, Molnár Irénke történetét a Helyettem élsz című monodráma meséli el Bora Levente rendezésében, Manyasz Erika előadásában. A társulat bemutatja a Kötmese című előadást, melyet 9-11 éves korosztálynak ajánlanak: Kötmese. Egy mese, ami összeköt. Mese egy barátság megszületéséről, az egymásra figyelés fontosságáról, a fantázia végtelenségéről és arról, hogy közösen játszani nemcsak jó, hanem a legjobb.

Escargo Hajója: Locked

Escargo Hajója: Locked

A pécsi Escargo Hajója társulat a Locked című előadását hozza el a fesztiválra, melynek alapjául Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája szolgált. Vendégünk lesz a budapesti Karol Wojtyla diáktársulat, akik Varró Dani: Líra és Epika című meséjét dolgozták fel.

A celldömölki fesztivál kuriózumának ígérkezik a bOdyssey project: TestOdüsszeia című kalandtúra és érintésterápia. Az élményszínház által a világban bolyongó ember története bennünk születik meg, az Odüsszeia itt és most történik. A Keserű Imre gondozásában 8 évvel ezelőtt létrejött színházi kísérlet eredményén a kísérők három alkalommal vezetik át az érdeklődőket, egy kalandtúra alkalmával 8 „érzőt” tudnak elkísérni.

Soltis Lajos Színház: Jancsi és Juliska / Fotó: Szendi Péter

Soltis Lajos Színház: Jancsi és Juliska / Fotó: Szendi Péter

A házigazda Soltis Lajos Színház három produkcióját mutatja be a fesztiválon, igyekszünk működésünk minden területéről felmutatni egy kis szegmenst, így bemutatkozik a Jancsi és Juliska című gyermekelőadásunk; az Országos Diákszínjátszó Fesztiválon megosztott fődíjat nyert Mielőtt meghaltál című produkció Nagy Péter István rendezésében; és a k2 Színház rendezőivel készült Liliomfi című „társadalmi vígjáték kis zenével”.

Az előadásokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A fesztivál részletes programja a színház honlapján érhető el. A fesztivál fő támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Celldömölk Város Önkormányzata, Vas Megyei Közgyűlés Elnöke. A fesztivál egyes programjai az EFOP Transznacionális együttműködések EFOP-5.2.2-17 „Soltis Színház vidéki \ sokszínű kultúra \ hálózat modelljének kidolgozása nemzetközi együttműködés segítségével” című program keretében valósul meg. A „SLOSzT DIÁK” ingyenes előadásai a TOP-7.1.1-17-H-103-2számú „Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!” című projekt keretében valósul meg.