Öt napon át ismét Veszprém lesz a kortárs tánc fővárosa

2019 május 18. szombat, 14:18

Idén is megrendezik a Tánc Fesztiválját május 22. és 26. között Veszprémben.

Gergye Krisztián Társulata: Ha mi árnyak... / Fotó: Szendi Péter, Vas Népe

Gergye Krisztián Társulata: Ha mi árnyak… / Fotó: Szendi Péter, Vas Népe

Krámer György, a rendezvény művészeti vezetője elmondta, hogy három helyszínen látható majd a fesztivál 12 produkciója. A veszprémi Hangvilla rendezvényközponton kívül a város Haszkovó lakótelepén található Agóra kulturális központ és a Várpalota Inota városrészén lévő Retro Színház ad helyet az előadásoknak.

A fesztivál nyitórendezvénye már idén az Európa Kulturális Fővárosa program jegyében zajlik majd – tette hozzá Krámer György, emlékeztetve arra, hogy 2023-ban Veszprém viselheti majd a címet. A Haszkovó Live című program a lakótelepen élőket szólítja meg a helyben rendezett ingyenes előadásokkal: az Agóra előtti téren lesz látható Gergye Krisztián Társulatának Ha mi árnyak című darabja és Ladányi Andrea Lost Angel – LA című élőzenés produkciója.

Duda Éva Társulat: Utópia

Duda Éva Társulat: Utópia

Az Agóra színháztermében május 22-én a Frenák Pál Társulat Frisson című előadásával lép fel, másnap pedig Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt osztrák balerina közös produkciója, a Kokoschka babája várja a közönséget.

A fesztivál fő helyszínén, a belvárosi Hangvilla rendezvényközpontban május 23-án a Duda Éva Társulat Utópia című produkcióját láthatják a nézők, másnap a Közép-Európa Táncszínház előadásai kerülnek színre. Május 25-én a Győri Balett társulata adja elő a Forgószél, avagy a képzelet csodája című mesebalettet, a Pataky Klári Társulat előadásában pedig a Mint egy táj című produkciót láthatják az érdeklődők.

Pataky Klári Társulat: Mint egy táj

Pataky Klári Társulat: Mint egy táj

A fesztivál utolsó napján a Hangvillában az I hear you – Veled vagyok című táncelőadás látható majd Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint zenéjével, a Magyar Táncművészeti Egyetem a Jövő csillagai című darabot mutatja be, a program végén pedig díjkiosztót és gálaestet rendeznek, amelyen bemutatják M. Tóth Géza új, Matches című filmjét. A fesztivál harmadik helyszínén, az inotai Retro Színházban május 24-én a Dart Társulat, másnap a Székesfehérvári Balett Színház lép közönség elé.

Vándorfi László fesztiváligazgató a programsorozat összművészeti jellegét hangsúlyozta, hiszen a zene, a mozgás és a szöveg együttesen hat a nézőkre. Mint elmondta, a fesztivál zsűrijének tagja idén Jorma Uotinen finn táncos, Ladányi Andrea táncművész, Gemza Péter színházigazgató, M. Tóth Géza filmrendező, Hegyeshalmi László festőművész és Kerekes Blanka fuvolaművész lesz.

Forrás: MTI, Színház.org