Molnár Piroska a POSZT díszvendége – Friss hírek a fesztiválról

2019 május 30. csütörtök, 13:22

2019. június 6-15. között kerül sor a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozóra. Ahogy azt a szervezők által szervezett sajtótájékoztatón bejelentették: idén Molnár Piroska, a Nemzet Színésze lesz a díszvendég.

A VÁLOGATÁSRÓL:

A 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramját Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor József Attila-díjas író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi előadásokból.

A válogatásban Gulyás Gábornak Mispál Attila Balázs Béla-díjas rendező, Zalán Tibornak pedig Csikós Attila író, publicista, dramaturg volt segítségére.

A verseny előadások másnapján lezajló szakmai beszélgetéseken és a Színház téren minden nap jelentkező közönségtalálkozókon a verseny- és a fesztiválprogram előadásainak alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők. A versenyt a POSZT ünnepélyes díjátadó gálája zárja június 15-én. Az est házigazdája és a szakmai beszélgetések moderátora Lévai Balázs lesz.

A 20. POSZT versenyprogramjának válogatása már megkezdődött, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) Szakmai Tanácsadó Testületének javaslata alapján a 2020-as POSZT két válogatójának Dér Andrást (Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, operatőr) és Uray Pétert (koreográfus, rendező) kérték fel.

A DÍSZVENDÉGRŐL:

A 19. POSZT díszvendége Molnár Piroska, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Prima Primissima-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A SZAKMAI ZSŰRIRŐL:

A szakmai zsűrit pedig a következő művészek alkotják: Bodor Johanna koreográfus, D. Magyar Imre kritikus, Forgács Péter rendező, Horesnyi Balázs tervező, Lőkös Ildikó dramaturg, Philippe Macasdar, a genfi Théatre Saint-Gervais igazgatója, Németh Ákos író, Szorcsik Kriszta színész és Venczel Valentin színész.

A SZÍNÉSZZSŰRIRŐL

Míg a színészzsűri tagjai: Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas, érdemes művész, Kiss József Jászai Mari-díjas és Orth Péter Junior Prima Díjas.

A POSZT FESZTIVÁLRÓL:

Az idei évben a versennyel párhuzamosan zajló fesztivál programkavalkádja ismét Pécs belvárosában kap helyet. A Művészetek és Irodalom Házában további programokkal, a Nyílt Fórum legjobbjaival, illetve városszerte kiállításokkal és könyvbemutatókkal készülnek.

A Nyílt Fórum egész éves drámapályázatának több száz pályázója közül a három forduló után a döntőbe k drámái először az idei POSZT-on tekinthetők meg szcenírozott formában, felolvasószínházi előadásként. A szakmai programokra a belépés szintén ingyenes, ahogy számos fesztiválelőadásra, koncertre és Molnár Piroska önálló estjére is.

A fesztiválkavalkádot utca- és táncszínházi előadások, performanszok színesítik a belvárosban. A POSZT alatt folyamatosan megtekinthető virtuális plakátkiállítás több mint 400 plakátjával, és így a színházi évad teljes keresztmetszetével várja az érdeklődőket.

A POSZT alatt a Zsolnay Negyedben megtekinthető Munkácsy Mihály-kiállításon a színházi szakma ismert művészei és alkotói tartanak személyes tárlatvezetést a POSZT alatt az érdeklődőknek.

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRÓL:

A POSZT kapcsán tartott sajtótájékoztatón Magyar Attila, a POSZT-ért felelős POSZF Kft. ügyvezetője elmondta: „Négy évvel ezelőtt kezdtük el a munkát a jelenlegi menedzsmettel azzal a céllal, hogy a POSZT magas szakmai színvonalához szükséges intézményi, jogi és pénzügyi hátteret megteremtsük. Úgy látom, hogy a Szakmai Tancsadó Testület működtetésével, a jelentkezési szisztéma felállításával, a szakmai konszenzussal született írott szabályrendszer kidolgozásával ez sikerült. A pénzügyi helyezet stabilizálása minden évben hatalmas küzdelem, de szerencsére olyan stratégiai partnert találtunk, mint a Zsolnay Örökségkezelő Kft., aki immár többségi tulajdnosa a fesztiválnak.”

Vincze Balázs a Zsolnagy Negyed ügyvezetője pedig hozzátette: „Pécs és a Zsolnay Negyed számára különleges színfolt a POSZT, fontos számunkra, hogy a fesztivál Pécsett, nálunk maradjon és a szakma megelégedésére szolgáljon. Ebben az évben 30 millió forint támogatást tudtunk biztosítani a POSZTnak, és szeretném bejelenteni, hogy jövőre, a jubileumi POSZT alkalmából ezt a támogatást 40 millió forintra emeljük, hogy a legméltóbban ünnepelhessünk” – hangsúlyozta Vincze Balázs.

Szabó Ágnes, a Teátrumi Társaság képviseletében szólalt fel, a POSZT mindig is rangos eseménynek számított, a színházak már a műsor tervezésekor gondolnak, arra, vajon abban az évben bekerülhetnek-e a versenyprogramba.

Ezt erősítette meg Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is, aki a POSZT-ról szólva úgy nyilatkozott: „19. évébe ért, tehát felnőtté vált a magyar színházi élet legkiemelkedőbb ünnepe. Hosszú évek óta minden évben nagy vitákkal és nagy várakozással szaladunk neki, de mindig úgy érünk a végére, hogy örülünk a fesztivál létének. A megújításán, átalakításán folyamatosan gondolkodik a szakma és ez így van rendjén. Addig is, amíg a tulajdonosok a továbblépésen gondolkodnak, próbálják becsülettel megszervezni a POSZT-ot. Ezt ezúton is köszönjük nekik. Arra is megragadom az alkalmat, hogy köszöntsem a válogatókat. Nagy boldogság nekem, hogy olyan szakemberekkel találkozhattunk az idei válogatók között, akik jó munkát végeztek – ebben sokan egyetértenek velem a szakmából. Szeretném elmondani azt is, hogy az EMMI idén is jelentős anyagi forrásokkal támogatja a POSZT megrendezését, összesen 60 millió forinttal” – árulta el Fekete Péter.

Rátóti Zoltán, az MMA képviseletében arról is beszélt, hogy az akadémia is felkarolta a POSZT-ot. 2016-ban a Különdíj mellé rendeltek pénzjutalmat, 2017-ben a Szakmai Tanácsadó Testülettel közösen létrehoztak egy díjalapot, amely lehetővé tette, hogy minden díj mellé 250 ezer forintot biztosítsanak. Ma pedig mind a 14 szakmai díj és a Közönségdíj mellé 300 ezer forintot áll módjukban adni. “Nagy jelentőségűnek érzem az akadémia szerepvállalását, amely reményeink szerinte tovább folytatódik” – monda Rátóti Zoltán.

Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnökeként hangsúlyozta, ők idén 750 ezer forinttal járulnak hozzá az ún. szakmai regisztrációs alaphoz, amely még több szakmabeli részvételét teszi lehetővé a POSZTon – azok, akik szállásra és jegyekre pályáztak, végigkísérhetik a fesztivált.

Szabó László, a POSZTon megrendezésre kerülő Színházat vegyenek konferencia ötletgazdája arról beszélt, immár ötödik alkalommal gyűlnek össze a színházi és marketing szakemberek Pécsett, hogy tapasztalatokat cseréljenek: „A szervezők és a résztvevők célja az, hogy minél érdekesebbé tudjuk tenni az előadásokat körülölelő világot. Erre való tekintettel idén is nagyszerű előadókat hívtunk meg – köztük a Holland Nemzeti Balett vezetőjét. “Jövedelmező kapcsolatok” címmel meghatározó szakemberek fogják körüljárni azt a kérdést, hogy a reklámszakma felől miként lehet rátekinteni a színházi munkánkra ”.

A sajtótájékoztatón felszólalt Gulyás Gábor és Zalán Tibor válogató is. “Hatalmas élményt jelentett az elmúlt egy év, amely során 69 színházban jutottunk el. (…) Rengeteg izgalmas produkciót láttunk és folyamatosan érzékeltük, hogy a szakmát valóban érdekli a munkánk. Sokan kommentálták, bírálták a versenyprogramot, ez biztos így lesz az előadások megtekintése után, de számunkra ezt azt jelzi, hogy továbbra is van tétje annak, ami a POSZTon történik” – mondta Gulyás Gábor.

Zalán Tibor, pedig kifejtette: válogatóként jó döntés helyett csak tisztességes döntést lehet hozni, ezzel együtt elégedetten pillanatanak arra a listára, ami az idei POSZT versenyprogramját formálta. “Mi is ott leszünk Pécsett, nyugodtan fordulhatnak hozzánk kérdésekkel, mi élő céltáblaként fogunk szolgálni” – zárta szavait Zalán Tibor.

A GÁLÁRÓL:

A Pécsi Országos Színházi Találkozót idén is ünnepélyes díjátadó gála fogja zárni, amelyre a fesztivál utolsó napján, június 16-án este, a Kodály Központban kerül sor. A műsor házigazdája Lévai Balázs.

A JEGYEKRŐL:

A legtöbb meghirdetett verseny- és fesztiválelőadásra már elfogytak a jegyek, a fennmaradó produkciók nézőterein alig találni szabad helyet. A POSZT Fesztivál programja a találkozó kezdetéig folyamatosan bővül.

Jegyvásárlás: jegymester.hu, illetve személyesen a pécsi Kodály Központban, a Zsolnay Kulturális Negyed látogatóközpontban, a Széchenyi téren található Pécs Ponton, a KultURÁN Infopont és Ajándékboltban, valamint a Művészetek és Irodalom Házában.