Garázsbanda, Eszenyi Enikő és a Cigány magyar a POSZT-on – 2. napi programajánló

2019 június 06. csütörtök, 15:24

Az alábbiakban a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó pénteki programajánlóját olvashatják.

Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél

Szakmai beszélgetésekkel indul a nap a Művészetek és Irodalom Házában Pécsett. A Tamási Áron Színház Radu Afrim rendezésével (Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél), a József Attila Színház a Karenina, Anna című előadással (Telihay Péter rendezése) szerepel a versenyprogramban. A szakmai beszélgetések 11 és 12 órakor kezdődnek Lévai Balázs moderálásával.

13 órától Németh Ákos drámaíró vezeti körbe a látogatókat a Zsolnay Kulturális Negyed Munkácsy-kiállításán. Zsolnay Vilmos és Munkácsy Mihály kortársak voltak, mindketten szakterületük világhírű mesterei. Alkotótevékenységük páratlan eredménye ezúttal – komplex és lenyűgöző élményt kínálva – egymás szomszédságában tekinthető meg a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Karenina, Anna

16 órától a Színház téren egymás után három népszerű művésszel is találkozhat a nagyérdemű. Szerednyey Béla (Madách Színház), Gazdag Tibor (József Attila Színház) és Eszenyi Enikő (Vígszínház) is várja a közönséget a POSZT – Eozin Corso Fesztiválteraszon.

17 órakor a Tudás Hatalom és a Mentőcsónak Egység Cigány magyar című előadása kezdődik a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor termében. A fiatal roma művészekből álló, hat éve alakult csoport tagjai a társadalom egészét megszólító rap- és slamszövegek, fórumszínházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös alkotások után ezúttal saját emlékeiket dolgozzák fel egy előadásban, olyan eseményekről beszélnek, amelyekről a híradó elmulasztott beszámolni.

19 órától a Madách Színház Páratlan Páros 2. című előadása látható a Kodály Központban. A szerepeket Cseke Péter, Szerednyey Béla, Galbenisz Tomasz, Tóth Enikő, Bencze Ilona, Kökényessy Ági, Szilvási Judit és Szente Vajk/Szanitter Dávid játssza Szirtes Tamás rendezésében.

20:00 órától a Radnóti Színház társulata lép színpadra a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában. Székely Csaba 10 című drámáját Sebestyén Aba állította színpadra. A Bánya-trilógiával híressé vált erdélyi drámaíró legújabb színdarabját a tízparancsolat ihlette. A 10 tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy – akárcsak egy bűnügyi sorozatban –, fokozatosan bomlanak ki egymáshoz fűződő viszonyaik, lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik. Mind a tízen megszegik a bibliai parancsolatokat, elkövetnek valamilyen bűnt. De vajon mindenki bűnös, aki bűnt követ el? Székely Csabát sokan a „magyar Martin McDonaghként” emlegetik, és ebben a művében sem hazudtolja meg önmagát: a súlyos kérdéseket a rá jellemző fekete humorral ragadja meg, tragikus és groteszk helyzeteket vonultatva fel.

10

20 órától a Garázsbanda látható a Dekk, a Dumaszínház és a Jurányi közreműködésében a Művészetek és Irodalom Házában. Az előadás olyan kamaszokról szól, akik rockbandát alapítanak, és arról ábrándoznak, hogy egyszer eljutnak a világ nagy rockszínpadaira, ahol majd százezrek tombolnak előttük. Ám egyelőre ők tombolnak, és az egymás idegeit cincáló fiatalok útja a teljes ismeretlenségből a tökéletes feledésbe tart. Egy korszakalkotó zenekar útja a teljes ismeretlenségből a tökéletes feledésbe! Koncertszínház olyan legendás zenekarok dalaival, mint az Épületegyüttes, a Dallamkirályok vagy az Acéldelfin.

20 órától Can You Kick It?! címmel hip-hop party zárja a napot a Szabadkikötőben.

Páratlan Páros 2.

A PROGRAMOK IDŐRENDBEN – JÚNIUS 7., péntek

11:00 Szakmai beszélgetés az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadásról //Művészetek és Irodalom Háza, Martyn Ferenc galéria

12:00 Szakmai beszélgetés a Karenina, Anna című előadásról // Művészetek és Irodalom Háza, Martyn Ferenc galéria

13:00 Munkácsy-kiállítás, tárlatvezetés Németh Ákos drámaíróval // Zsolnay Kulturális Negyed

16:00 Közönségtalálkozó Szerednyey Bélával, a Madách Színház művészével // Színház tér

17:00 Cigány magyar (Tudás Hatalom/Mentőcsónak Egység) // Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor terem

17:00 Közönségtalálkozó Gazdag Tiborral, a József Attila Színház művészével // Színház tér

18:00 Közönségtalálkozó Eszenyi Enikővel, a Vígszínház igazgatójával // Színház tér

19:00 Páratlan Páros 2. (Madách Színház) // Kodály Központ

20:00 10 (Radnóti Színház) // Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

20:00 Garázsbanda (Dekk by Dumaszínház-Jurányi) // Művészetek és Irodalom Háza, Fülep Lajos terem

20:00 Can You Kick It?! – hip-hop party // Szabadkikötő