A Woyzeck, a Rozsdatemető 2.0 és az Eldobott szerelmek a POSZT-on – 5. napi programajánló

2019 június 09. vasárnap, 12:10

Változatos programokkal vár június 10-én, hétfőn is 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó!

Wunderlich József

MIVEL VÁR A HÉTFŐI NAP A POSZT-on?

A programok sora 10 órakor indul a Zsolnay Kulturális Negyedben. Zsolnay Vilmos és Munkácsy Mihály kortársak voltak, mindketten szakterületük világhírű mesterei. Alkotótevékenységük páratlan eredménye ezúttal – komplex és lenyűgöző élményt kínálva – egymás szomszédságában tekinthető meg a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Vígszínház művésze, Wunderlich József, tárlatvezetésével.

Jeanne D’Arc / Katona József Színház

11 órakor a Művészetek és Irodalom Házában a Katona József Színház Jeanne D’Arc című előadásról folytatnak beszélgetést a színház művészei és Winkler Nóra műsorvezető. 14 órakor pedig a Katona társulatának tagja, Vajdai Vilmos válaszol Mohácsi Szilvia kérdéseire a Színház téren.

Ugyanebben az időpontban Kárpáti Péter és barátai színháza címmel ismét könyvbemutatónak ad helyet a Cooltour Café.

Kárpáti Péter a kortárs magyar drámairodalom egyik legeredetibb, legsokoldalúbb alkotója. Nem egyszerűen drámaíró, hanem olyan színházi alkotó, akit az előadás minden összetevője, munkafázisa érdekel. Tíz éve ki is lépett a hagyományos színházi szerepekből, és a színházcsinálás komplexebb formáit keresve olyan alkotócsoportot hozott létre, amely alapvetően színészi improvizációkra építve készíti előadásait. A Titkos Társulat mellett így dolgozik Kárpáti Péter akkor is, amikor más társulatokhoz hívják közös munkára vagy éppen a színművészeti főiskolán készít előadást.

Kárpáti Péter

Kárpáti Péter így készült darabjaiból állította a Selinunte Kiadó a Színház az orrod hegyén című kötetet. Ennek folytatásaként jelent meg az Ellenfény drámamellékleteként a Tűznyelők című darab. Ebben a lapszámban hosszabb összeállítás olvasható Kárpáti Péter színházi munkásságáról. A könyv- és lapszámbemutató beszélgetésen nemcsak erről a két kiadványról esik szó, hanem a POSZT off programjában június 6-án este látható Csaó című előadásról is, amely szintén improvizációs technikával született. Ugyanilyen módszerrel dolgoznak Kárpáti Péter tanítványai is. Egyfelvonásosaikból adta ki a Színház és Filmművészeti Egyetem a Dogmaszínház című kötetet. Erről is szó lesz a beszélgetésen, amelyen Kárpáti Péter mellett alkotótársai és tanítványai is részt vesznek.

O. Horváth Sári

15 órakor folytatódik a Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum felolvasó-színházi előadássorozat a Művészetek és Irodalom Házában. Ezúttal O. Horváth Sári tavalyi Vilmos-díjas szerző készülő trilógiája második darabjával várják az érdeklődőket. Az Életigen c. mű a hiányt, az elvesztést, a halálhoz és az élethez való jogot és jogtalanságot/jogfosztottságot állítja középpontba: ha tetszik, élet és halál határát feszegeti. Helyszín a mai Magyarország, annak törvényeivel, társadalmi közvéleményével, ki mondott kérdéseivel, ki nem mondott válaszaival, vagy éppen fordítva, ki nem mondott kérdéseivel, kimondott (túlságosan kész) válaszaival. A felolvasószínház Vándor Éva, Igó Éva, Seress Zoltán, Nagy Norbert, Keresztény Tamás, Huzella Júlia és Urbán Tibor részévetlével, Telihay Péter rendezésében valósul meg. Dramaturg-mentor: Orbán Eszter.

Kútvölgyi Erzsébet

15 órakor közönségtalálkozó is kezdődik a Színház téren Kútvölgyi Erzsébettel, a Vígszínház  Kossuth- és Jászai Mari-díjas művészével. 16 órakor pedig kollégájával, Wunderlich Józseffel találkozhatunk.

17:30-kor Hámori Gabriella, Balla Eszter Trill Zsolt és Vecsei H. Miklós előadásában debütál a Zsolnay Kulturális Negyedben az Eldobott szerelmek  c. produkció, amely Ady Endre Brüll Adéllal (és férjével) való különös kapcsolatát, illetve Boncza Bertával és Dénes Zsófiával való viszonyát járja körül. A levelekből és elbeszélésekből álló anyagot Beck Zoltán kíséri élőzenével.

Woyzeck / Nemzeti Színház / Fotó: Eöri Szabó Zsolt

18 órakor a Nemzeti Színház versenydarabja, a Woyzeck látható a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A fiatal alkotócsapat Büchner művén keresztül keresi a választ arra, hogy mai „plakátmagányunkban”, kitalált ideák között, képesek vagyunk-e újra felismerni és megélni érzelmeinket és emberségünket. Valamint nagy kérdés az is, vajon melyek azok az ideák, melyek természetünkből fakadóan követendők, és nem egy mesterséges társadalmi folyamat negatív produktumai.

18 órakor Pécsi szál címmel filmbemutatót és közönségtalálkozót is tartanak Lévai Balázzsal, Beck Zolival és a Junkie Jack Flash tagjaival az Uránia moziban.

Lévay Balázs, Szabó Simon

Hogyan lett Pécs a magyar könnyűzene fellegvára? Hiszen innen indult a Kispál és Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash, sok más banda mellett. Mi lehet a város titka? A mediterrán klíma vagy a mecseki uránbánya sugárzása? A tettyei dombok visszhangja? Emma néni, a legendás karvezető? Vagy van valami a levegőben? – Szabó Simon (Moszkva tér, Papírrepülők, Kölcsönlakás) Indiana Jonesként a rejtély nyomába ered és önmagát, de a pécsi zenekarokat sem kímélve próbálja kideríteni, miben áll a nagy titok. Lévai Balázs zenés filmje egy backstage-buliba oltott nyomozás története a
legnagyobb pécsi zenei sztárokkal.

Rozsdatemető 2.0 / Katona József Színház /  Fotó: Dömölky Dániel

20:30-kor újabb versenyelőadással,  a Rozsdatemető 2.0-val mutatkozik be a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán  a Katona József Színház. Az előadás nem ötven, hanem száz év történetét meséli el: Tasnádi István továbbírta Fejes Endre darabját, így egészen a kétezres évek elejéig nézhetünk „alulnézetből”, a család újabb és újabb generációinak életén keresztül a régmúlt és a közelmúlt Magyarországára, sorsfordító történelmi pillanataira, a rohanó huszadik századra.

A hétfői napon a Kolibri Színház művészei is jelen lesznek a fesztiválon. Gazdag László és Bodnár Zoltán 10-től 14 óráig a Színház téren illetve 17 órától 19 óráig a Színház előcsarnokában várja interaktív játékra a nézőket a Vitéz László bábautomatánál. Az automatát Albertnek hívják, és minden arra járó érdeklődőnek – legyen az gyermek vagy gyermeklelkű felnőtt – teljesíti kívánságát. A Kemény Henrik Vitéz László bábszínházát, egy félkarú rablót és egy ATM-et ötvöző automata – a működtető színészek megfogalmazásával élve – fogadja a kéréseket, óhajokat, memóriájában klasszikus versekkel, dalokkal, játékokkal, tréfás történetekkel.

Gazdag László, Bodnár Zoltán / Fotó: Tóth Berta

A PROGRAMOK IDŐRENDBEN:

10:00 Munkácsy-kiállítás, tárlatvezetés Wunderlich Józsefffel, a Vígszínház színművészével // Zsolnay Kulturális Negyed

10:00-14:00 Vitéz László bábautomata a Kilibri Színház művészeivel // Színház tér Színház előcsarnok

11:00 Szakmai beszélgetés a Jeanne D’Arc című előadásról // Művészetek és Irodalom Háza, Martyn Ferenc galéria

14:00 Kárpáti Péter és barátai színháza – könyvbemutató // Cooltour Café

14:00 Közönségtalálkozó Vajdai Vilmossal, a Katona József Színház művészével // Színház tér

15:00 Életigen (Nyílt Fórum, felolvasó-színházi előadás) // Művészetek és Irodalom Háza, Fülep Lajos terem

15:00 Közönségtalálkozó Kútvölgyi Erzsébettel, a Vígszínház művészével // Színház tér

16:00 Közönségtalálkozó Wunderlich Józseffel, a Vígszínház művészével // Színház tér

17:00-19:00 Vitéz László bábautomata a Kilibri Színház művészeivel  // Színház tér Színház előcsarnok

17:30 Eldobott szerelmek (Ady Endre asszonyairól a PIM támogatásával)  // Zsolnay Kulturális Negyed, E78

18:00 Woyzeck (Nemzeti Színház) // Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

18:00 Pécsi szál filmbemutató és közönségtalálkozó Lévai Balázzsal, Beck Zolival és a Junkie Jack Flash tagjaival // Uránia mozi

20:30 Rozsdatemető 2.0 (Katona József Színház) – Versenyprogram // Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház

További információk a POSZT.hu oldalon.