Ványa bácsi, Caligula helytartója és bábautomata a POSZT-on – 6. napi programajánló

2019 június 10. hétfő, 12:31

Versenyelőadásokkal, közönségtalálkozókkal, tárlatvezetéssel, szakmai beszélgetésekkel, könyvbemutatóval vár június 11-én, kedden a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó.

Rozsdatemető 2.0

Rozsdatemető 2.0

10 órától Bezerédi Zoltán, a Katona József Színház művésze vezeti végig a látogatókat a Zsolnay Kulturális Negyed Munkácsy-kiállításán. 10 és 13 óra (majd délután 16 és 18 óra) között Vitéz László bábautomata és a Kolibri Színház művészei várják a Pécsi Nemzeti Színház előcsarnokában a legkisebbeket.

11 órától a Katona József Színház Rozsdatemető 2.0, majd a Nemzeti Színház Woyzeck című előadásának szakmai beszélgetését tartják a Művészetek és Irodalom Házában.

Woyzeck

Woyzeck

13 órától indul a közönségtalálkozók sora a Színház téren. Kedden Bezerédi Zoltánnal, Szacsvay Lászlóval és Székely Csabával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Újdonság az idei POSZT-on, hogy minden nap könyvbemutatót tartanak. Kedden 14 órától Máté Gábor: Színházi naplók című kötetét mutatják be a szerző jelenlétében a Cooltour Café-ban.

Bezerédi Zoltán

Bezerédi Zoltán

15 órától kezdődik Kemény Zsófia: Tiszavirág és Bölömbika című darabjának  felolvasó-színházi előadása a Művészetek és Irodalom Házában a Nyílt Fórum keretein belül. 2018 novemberében 90 pályamű közül választotta ki a Nyílt Fórum dramaturgcsapata a támogatandó hat drámai művet, amelyet azután hol egyéni, hol csoportos konzultációkban fejlesztettek. A kiválasztott szerzők közt pályakezdő írók éppúgy találhatók, mint elismert költő-prózaírók, sőt, két visszatérő Fórumossal is találkozhatnak. A pécsi felolvasószínházi sorozat kétségtelenül a leglátványosabb és legkomplettebb megmutatkozása azoknak a szövegeknek, amelyeket eddig csak részleteiben, kisebb és jobbára szakmai közönség előtt prezentáltak.

Szacsvay László

Szacsvay László

15 órától Bősze Ádám műsorvezető kalauzol a Munkácsy-kiállításon, majd 16 órától Lőrinc Katalin és Lőrinszky Attila tánc-nagybőgő-improvizációja látható a Színház téren.

17 órától kezdődik a Váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház versenyelőadása, a Ványa bácsi a Nagyszínházban, a Kamaraszínházba pedig a Caligula helytartója érkezik a Nemzeti Színházból.

Ványa bácsi

Ványa bácsi

120 évvel ezelőtt látott napvilágot Anton Pavlovics Csehov egyik legnépszerűbb színműve, a munkába fásult zsémbes agglegény, Ványa bácsi története. Elhunyt húga lányával él a birtokon, melyről lemondott, hogy támogassa nagyra tartott sógorát, a nyugalmazott egyetemi tanár Szerebjakovot. Egyhangú, de nyugodtnak legkevésbé sem mondható életük elfojtott érzelmek, ki nem mondott szavak okozta feszültségekkel teli, a fő probléma mégis a féltékenység. Ványa reménytelenül szerelmes Szerebjakov gyönyörű feleségébe, Jelena Andrejevnába, aki még mostohalánya, Szonja vágyának tárgyát, Asztrovot is az ujja köré csavarja… Az alapkonfliktus tehát adott, és a dráma szereplőire nem is várhat más, csak az elkerülhetetlen csehovi megoldás: „Azok, akik utánunk majd száz vagy kétszáz esztendő múlva élnek, és akik majd lenéznek bennünket azért, mert ilyen ostobán és ilyen ízléstelenül éltük le az életünket – azok talán megtalálják a módját, hogyan lehetnek boldogok, de mi…” – olvasható a Ványa bácsi ajánlójában.

Caligula helytartója

Caligula helytartója

Székely János (1929–1992) erdélyi költő, író, drámaíró a 20. század második felének egyik legfontosabb alkotója. Székely éppen a Caligula helytartója című 1972-es drámájával világirodalmi rangra is emelkedő életművet hozott létre, amely túllép és túlmutat a regionális (erdélyi) és aktuálpolitikai meghatározottságokon. Legjobb művei minden személyes vallomásszerűségük ellenére kifejezik a 20. századi ember transzcendens fogódzóktól való megfosztottságát éppúgy, mint ahogy korának közösségi sorskérdéseit is egyetemes igénnyel fogalmazzák meg – áll a Caligula helytartója ismertetőjében.

Versenyen kívül látható 18 órától az Ördöngösök, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar vizsgaelőadása a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor termében. A húszas években Hamvas úgy látta, hogy az irónia vagy a szatíra az egyetlen lehetőség arra, hogy a világ állapotát leírjuk: „Ádám óta nem élt senki, akin ne lehetett volna nevetni.” Ez a műfaj azonban – főleg akkor, ha a mű rendezőelvének választjuk – azt is magával hozza, hogy az ábrázolt helyzetből nincs kivezető út. Az Ördöngösökben sincs megoldás, a regény statikus, valójában nem tart sehonnan sehova. A szereplők nem fejlődnek, megmaradnak a maguk rögeszméjében, egyszer és mindenkorra – ajánlják az előadást az alkotók.

A PROGRAMOK IDŐRENDBEN:

10:00 Munkácsy-kiállítás, tárlatvezetés Bezerédi Zoltánnal, a Katona József Színház művészével // Zsolnay Kulturális Negyed

10:00-13:00 Vitéz László bábautomata a Kolibri Színház művészeivel  // Színház tér Színház előcsarnok

11:00 Szakmai beszélgetés a Rozsdatemető 2.0 című előadásról  // Művészetek és Irodalom Háza, Martyn Ferenc galéria

12:00 Szakmai beszélgetés a Woyzeck című előadásról // Művészetek és Irodalom Háza, Martyn Ferenc galéria

13:00 Közönségtalálkozó Bezerédi Zoltánnal, a Katona József Színház művészével // Színház tér

14:00 Máté Gábor: Színházi naplók – könyvbemutató a szerzővel // Cooltour Café

14:00 Közönségtalálkozó Szacsvay Lászlóval, a Katona József Színház művészével // Színház tér

15:00 Közönségtalálkozó Székely Csaba drámaíróval // Színház tér

15:00 Tiszavirág és Bölömbika (Nyílt Fórum, felolvasó-színházi előadás) // Művészetek és Irodalom Háza, Fülep Lajos terem

15:00 Munkácsy-kiállítás, tárlatvezetés Bősze Ádám műsorvezetővel // Zsolnay Kulturális Negyed

16:00 Lőrinszky-Lőrinc: Tánc- és nagybőgő-improvizációk // Színház tér

16:00-18:00 Vitéz László bábautomata a Kolibri Színház művészeivel // Színház tér Színház előcsarnok

17:00 Ványa bácsi (Váci Dunakanyar Színház/Bartók Kamaraszínház) // Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház

18:00 Ördöngösök (Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar vizsgaelőadása)  // Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor terem  

20:00 Űrkikötő // Szabadkikötő

20:30 Caligula helytartója (Nemzeti Színház) // Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

További információk a POSZT.hu oldalon.