Holt költők társasága és Molnár Piroska estje a POSZT-on – 7. napi programajánló

2019 június 11. kedd, 12:35

Az alábbiakból kiderül, milyen programokkal vár szerdán a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó.

Ványa bácsi

11 órakor kezdődnek a programok a Ványa bácsi című előadás szakmai beszélgetésével a Művészetek és Irodalom Házában. A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház előadása Yaroslav Fedoryshyn rendezésében versenyez az idei találkozón.

12 órakor kezdődik a Caligula helytartója szakmai beszélgetése. Székely János drámáját Szász János rendezésében mutatta be a Nemzeti Színház Trill Zsolt, Horváth Lajos Ottó, Rácz József, Kristán Attila, Bordás Roland és Bodrogi Gyula főszereplésével.

Lőrinc Katalin

A Zsolnay Negyed Munkácsy-kiállításán ezúttal Mihályi Győző vezeti körbe a nézőket, majd a szokásos napi könyvbemutatón ezúttal Lőrinc Katalin és A test mint szöveg című kötete lesz a vendég a Cooltour Café-ban 14 órától.

Nem hiányozhat a Nyílt Fórum sem a napi programkínálatból: Dézsi Fruzsina Vid napja (Nehéz az istennek velünk) című darabjának felolvasó-színházi előadását a Művészetek és Irodalom Házában tartják 15 órától.

Dézsi Fruzsina

A Színház téri közönségtalálkozók sora Bodrogi Gyulával, a Nemzeti Színház művészével, majd Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával folytatódik az Eozin Corso Fesztiválteraszon 15 illetve 17 órától.

19 órától A tribádok éjszakája tekinthető meg a Pinceszínház előadásában a Kamaraszínházban. Per Olov Enquist drámája már megjelenésekor heves indulatokat váltott ki, ugyanis a Női Egyenjogúság évében 1975-született darab a nőgyűlölettel vádolt jeles svéd író, August Strindberg válásáról szól. Nyíltan, nyersen, néha szókimondóan állít színre olyan tabukat, mint a leszbikus vonzalom, a női alkoholizmus, a házasságon belüli lelki erőszak. Életrajzi hitelességgel, de ugyanakkor rengeteg humorral, groteszk játékossággal.

A tribádok éjszakája

20 óakor az idei POSZT díszvendége is színpadra lép: Molnár Piroska Emberi hang című önálló estje a Művészetek és Irodalom Házában látható. Molnár Piroska arról mesél, hogyan lett színésznő, miközben elhangzik pár kedves verse, no meg pár dal a pálya során játszott zenés szerepeiből.

A szerdai napon a Veszprémi Petőfi Színház Holt költők társasága előadása is látható lesz a fesztiválon 19 órakor, a pécsi nagyszínpadon.

Carpe diem! – ragadd meg a napot… az élet elröpül! Ifjú lelkeket lángra lobbantó, különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: az életük maga a költészet, mely életre szóló szerelmet, de nagy tragédiákat is szülhet… A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme. A realista és a romantikus filozófia nagy összecsapása ez… életünk örök kérdéseire keresi a választ… – áll a produkció ajánlójában.

Molnár Piroska

20 órakor indul a Tenkes táncház a Szabadkikötőben, majd 21 órától A pandák gyönyörű utazása tekinthető meg a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor termében. Matei Visniec darabját Szorcsik Kriszta és Seress Zoltán előadásában láthatja a közönség. Két idegen, az álmok és valóság határán imbolygó, kilenc éjszakán át tartó szürreális és egyre intimebb kapcsolatát ismerhetjük meg Telihay Péter rendezésében. Egy lakás, egy üveg finom bor, néhány cigaretta, két ember egy ágyban és kilenc éjszaka, hogy megismerjék egymást. Teljesen hétköznapi sztori. Ez csak egy találkozás. Egy fura másnapos reggel. Egy nő, aki bármelyik ajtót kinyitja, és szavak nélkül beszél. Egy férfi, aki a zenén keresztül él. Minden a szokásos. Vagy mégsem? A Mozsár Műhely előadása.

Holt költők társasága

PROGRAMOK – JÚNIUS 12., szerda:

11:00 Szakmai beszélgetés a Ványa bácsi című előadásról // Művészetek és Irodalom Háza, Martyn Ferenc galéria
12:00 Szakmai beszélgetés a Caligula helytartója című előadásról // Művészetek és Irodalom Háza, Martyn Ferenc galéria
13:00 Munkácsy-kiállítás, tárlatvezetés Mihályi Győző színművésszel // Zsolnay Kulturális Negyed
14:00 Lőrinc Katalin: A test mint szöveg – Könyvbemutató a szerzővel
// Cooltour Café
15:00 Vid napja (Nehéz az istennek velünk) (Nyílt Fórum, felolvasó-színházi előadás) // Művészetek és Irodalom Háza, Fülep Lajos terem
15:00 Közönségtalálkozó Bodrogi Gyulával, a Nemzeti Színház művészével // Színház tér
17:00 Közönségtalálkozó Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával // Színház tér
19:00 A tribádok éjszakája (Pinceszínház) // Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház
19:00 Emberi hang – Molnár Piroska önálló estje // Művészetek és Irodalom Háza, Breuer Marcell terem
19:00 Holt költők társasága (Veszprémi Petőfi Színház) // Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház
20:00 Tenkes táncház // Szabadkikötő
21:00 A pandák gyönyörű utazása (Mozsár Műhely) // Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor terem