Secondhand, Naftalin és Györgyi Anna a POSZT-on – 8. napi programajánló

2019 június 12. szerda, 10:00

Az alábbiakból kiderül, milyen programokkal vár csütörtökön a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó.

A tribádok éjszakája

11 órától szakmai beszélgetéssel indul a nap. A Pinceszínház A tribádok éjszakája című előadásáról lesz szó a Művészetek és Irodalom házában. A szerepeket Kaszás Gergő, Györgyi Anna, Juhász Réka és Gömöri András Máté játssza, a rendező Kiss Csaba.

A Zsolnay Munkácsy-kiállításának csütörtöki tárlatvezetője Györgyi Anna színművész lesz, a közönségtalálkozók vendége ezúttal Egressy Zoltán író, Györgyi Anna és Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója a Színház téren.

Györgyi Anna

15 órától az Országos Diákszínjátszó Fesztivál fődíjas munkája, a Lámpagyár tekinthető meg a PHSZ-Berze színjátszók előadásában a Hattyú-udvarban. Játsszák: Bánkuti Csenge, Domján Zsuzsi, Prokop Kitti, Nyári Bori, László Rebeka, Stauróczky Éva, Pálfi András. Rendezte: Ákli Krisztián.

17:00 órától kezdődik a Harmsziádák felolvasóest és képkiállítás-megnyitó a Kioszkban. A kiállításon G. Horváth Boglárka Ménes Attila szövegeihez készített illusztrációi díszítik majd a Kioszk falait. Rendhagyó módon a megnyitó beszéd helyett egy felolvasóesttel nyílik majd meg ez a kiállítás, ahol magának az írónak az előadásában hallgathatják meg a szövegeket az érdeklődők. Ménes Attila: Műanyag szalonna (Harmsziádák) című kötete az idei könyvhétre jelent meg a Jelenkor kiadónál, amelyet ez úton is szeretnénk az emberek figyelmébe ajánlani. Az illusztrációk még a szövegek keletkezésének kezdeténél készültek Bogi személyes válogatása alapján így könnyen meglehet, hogy a könyvben megjelent szövegek között nem minden illusztrált szöveget találhat meg az olvasó.

Lámpagyár

18 órától az Örkény Színház társulatáé a Nagyszínház. Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írónő, aki 2015-ben Elhordott múltjaink (Secondhand Time) című művéért elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, az elmúlt évtizedekben keresztül-kasul utazta a Szovjetuniót, majd annak utódállamait, hogy interjúkat készítsen egyszerű emberekkel, akik szemtanúi voltak a nagy kommunista birodalom széthullásának, testközelből élték át a csernobili katasztrófát vagy az afganisztáni háborút. Ezek a vallomások eddig soha nem tapasztalt éles fénnyel világítják meg a poszt-szovjet társadalmak traumáit, miközben rendkívül részletgazdag leírását adják az átélt eseményeknek.

A Secondhand című előadás ezekből az interjúkból meríti az anyagát, és ugyanolyan kollázs-technikával építkezik, amilyennel azt a könyv is teszi. Ez a mozaikos szerkezet adta az ötletét annak a különleges szövetségnek, amit az előadás elkészítésének érdekében az Örkény István Színház a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves rendező osztályával kötött. A két rendező tanítványaival együtt (és olykor párhuzamosan) dolgozott a jeleneteken. A vállalkozás tehát nem csak művészi, hanem pedagógiai természetű is, ami nem csupán azt jelenti, hogy a legfiatalabb rendező generációnak módja volt együtt tanulni a szakmát az Örkény Színház társulatának tagjaival, hanem azt is, hogy elmélyülhetett egy fontos történelmi korszak, és annak máig ható következményeinek tanulmányozásában.

Secondhand

Versenyen kívül látható a Naftalin, a Pesti Magyar Színiakadémia vizsgaelőadása az N. Szabó Sándor teremben. Heltai Jenő bohózata alapján a szövegkönyvet Mohácsi János és Mohácsi István készítette. 20 órától pedig Babarczi Bulcsú koncertet tartanak a Szabadkikötőben.

A Szabadkai Népszínház a Mi történt Baby Jane-nel? című előadással versenyez az idei POSZT-on. Két nővér életük különböző szakaszaiban voltak sztárok: Baby Jane, a híres gyerekszínész és húga, Blanche, aki felnőttként vált filmcsillaggá. Blanche karrierjének a csúcsán Jane már csak kisebb szerepeket kap, ámde egy váratlan baleset kettétöri Blanche pályáját, és a két testvért évtizedekre egymáshoz köti. Huszonöt évvel később a nővérek furcsa, függőviszonyban vannak egymással: együtt élnek, ragaszkodnak egymáshoz, de a háborúzás nem ér véget, egyre csak fokozódik. Az egész életükön át ívelő rivalizálás a szülők szeretetéért, a hírnévért, a sikerért, odáig fajul, hogy veszélybe sodorják egymás és önmaguk életét. A helyzeten változtatni kell, de hogyan? A rejtett haragok, az át nem beszélt, tisztázatlan életesemények megkeserítik minden együtt töltött percüket, életük minden mozzanatát. Vajon át tudnak-e lépni a sérelmeiken, vajon tudnak-e változtatni az életükön akkor, mikor a sok elfojtott harag már gyűlöletté és gyilkos indulatokká változik át? Hogyan lehet megbocsátani valakinek, aki bántott, és hogyan tudunk túllépni a megsebzett énünkön? A Mi történt Baby Jane-nel? című előadás azt a kérdéskört vizsgálja, hogy a szenvedéseikben, a lelki- és szerfüggőségeikben mélypontra jutott emberek maguk mögött tudják-e hagyni a megbetegedett énüket, és újjá tudnak-e születni egy kiteljesedett életbe – olvasható az előadás ajánlójában.

Naftalin

PROGRAMOK – JÚNIUS 13., csütörtök

11:00 Szakmai beszélgetés A tribádok éjszakája című előadásról // Művészetek és Irodalom háza, Martyn Ferenc galéria
13:00 Munkácsy-kiállítás, tárlatvezetés Györgyi Anna színművésszel // Zsolnay Kulturális Negyed
14:00 Közönségtalálkozó Egressy Zoltán íróval // Színház tér
15:00 Lámpagyár (Az Országos Diákszínjátszó Fesztivál fődíjas munkája, PHSZ-Berze színjátszók) // Hattyú-udvar, Pécs, Király utca 15.
15:00 Közönségtalálkozó Györgyi Anna színművésszel és Kiss Csaba rendezővel // Színház tér
16:00 Közönségtalálkozó Forgács Péterrel, a Győri Nemzeti Színház igazgatójával // Színház tér
17:00 Harmsziádák felolvasóest és képkiállítás-megnyitó // Kioszk, Szent István tér 1.
18:00 Secondhand (Örkény Színház) // Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház
18:00 Naftalin (a Pesti Magyar Színiakadémia vizsgaelőadása) // N. Szabó Sándor terem
20:00 Babarczi Bulcsú koncert // Szabadkikötő
20:30 Mi történt Baby Jane-nel? (Szabadkai Népszínház) // Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház