Az üvegbúra, az Idióta és az Utca-SzAK a POSZT-on – 9. napi programajánló

2019 június 13. csütörtök, 15:55

Az alábbiakban kiderül, milyen programmal vár a Pécsi Országos Színházi Találkozó június 14-én, pénteken.

Június 14. péntek – Itt a részletes program:

11 órakor szakmai beszélgetés kezdődik a Művészetek és Irodalom Házában az Örkény Színház Secondhand című előadásáról, amelyet a Színház a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves rendező osztályának tagjai jegyeznek. 12 órakor a Szabadkai Színház produkciójáról, Galambos Péter rendezéséről, a Mi történt Baby Jane-nel? című előadásról lesz szó.

Örkény Színház / Secondhand

14 órakor folytatódik a közönségtalálkozók sora, Mohácsi Szilvia Znamenák István színész-rendező, az Örkény Színház művészét kérdezi a Színház téren.

15 órakor három program is útnak indul. A POSZT díszvendége, a Nemzet Színésze, Molnár Piroska tart tárlatvezetést a Zsolnay Negyed Munkácsy kiállításán.

A  Színház téren közönségtalálkozóra kerül sor Csákányi Eszterrel és Pogány Judittal és Epres Attiláva, az Örkény Színház művészeivel.

Molnár Piroska


A Művészetek és Irodalom Házában pedig az Utca-SzAK Alkotóközösség nyílt dráma óráját tekinthetjük meg “Úton van a Cziffra Központ” címmel.  A Budapesten megvalósuló Cziffra Művészeti Központ Európában egyedülálló összművészeti intézmény roma és nem roma magyarok számára teremt közösségi teret, hogy művelhessék és megismerhessék a cigány kultúra autentikus nemzetiségi hagyományait, művészeti örökségét, értékeit és kortárs jelenét. A felépülő központ új lehetőséget teremt Magyarországnak és Európának, hogy jobban megismerjék a nemzetiségek, ezen belül kiemelten a magyar cigányság kultúráját, amely elválaszthatatlan a magyar kultúrától. 

17 órakor az Úton van a Cziffra Központ kapcsán kerekasztal beszélgetést is tartanak Lőrinczy György vezetésével, szintén a Művészetek és Irodalom Házában.

18 órakor a Debreceni Csokonai Színház versenyprodukciója, az Idióta mutatkozik be a Pécsi Nemzeti Színházban. Ezt követi 19 órakor a Kamaraszínházban kezdődő Örkény Színházi előadás Az üvegbúra, majd 19 órakor a Séta téren a Romengo koncertje Szinetár Dóra vendégszereplésével. 21 órakor Stílgyak című előadás zárja a napot a Másik Produkció csapatával a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor termében.

Debreceni Csokonai Színház / Idióta

Június 14. péntek – Itt a részletes program:

11:00 Szakmai beszélgetés a Secondhand című előadásról // Művészetek és Irodalom Háza, Martyn Ferenc galéria

12:00 Szakmai beszélgetés a Mi történt Baby Jane-nel? című előadásról  // Művészetek és Irodalom Háza, Martyn Ferenc galéria

14:00 Közönségtalálkozó Znamenák Istvánnal, az Örkény Színház művészével // Színház tér

Znamenák István

15:00 Tárlatvezetés a POSZT díszvendégével, Molnár Piroskával

15:00 Úton van a Cziffra Központ – az Utca-SzAK Alkotóközösség nyílt drámaórája // Művészetek és Irodalom Háza, Breuer Marcell terem

15:00 Közönségtalálkozó Csákányi Eszterrel és Pogány Judittal, az Örkény Színház művészeivel // Színház tér

16:00 Közönségtalálkozó Epres Attilával, az Örkény Színház művészével // Színház tér

17:00 Úton van a Cziffra Központ – Társadalmi felelősségvállalás és előadóművészetek – kerekasztal beszélgetés (vezeti: Lőrinczi György) // Művészetek és Irodalom Háza, Breuer Marcell terem  

18:00 Idióta (Csokonai Színház) // Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház

19:00 Az üvegbúra (Örkény Színház) // Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

19:00 Úton van a Czifra Központ – Romengo koncert – (Vendég: Szinetár Dóra) // Séta tér

21:00 Stílgyak – Queneau Stílusgyakorlatok című műve alapján (Másik Produkció) // Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor terem

20:00 NT Wave (HR) koncert // Szabadkikötő