Ünnepélyes díjkiosztóval zárul a POSZT – 10. napi programajánló

2019 június 14. péntek, 14:10

Az alábbiakban kiderül, milyen programokkal vár a Pécsi Országos Színházi Találkozó június 15-én, szombaton.

Csokonai Színház: Idióta / Fotó: Máthé András

11 órakor kezdődik a szakmai beszélgetés Az idióta című előadásról a Művészetek és Irodalom Házában. “A szerző műve a világot nyitja ki Miskin herceg jelenlétével az olvasó, a néző számára. Dosztojevszkij alakja egy lencse a világra, mintha a történelem filmjét követnénk ezen a lencsén keresztül. Egy szempont, ami hirtelen hat a többi szempontra. Ez a szempont a mi nézőpontunk. Az író kora s a mi korunk között van egy távolság. Ez a távolság elenyésző méretű, ha az „akkori” történések felé fordítjuk tekintetünket, múltba tekintő távcsövünk lencséin keresztül bebizonyosodhatunk arról, hogy a regény szövege nem áll olyan távol a mi a világunk filmkészítő valóságától. Hiszen az aprólékos bemutatása a helyszíneknek, szereplőknek, a pszichológia finom rezdüléseit felvonultató eszköztár kapcsán arra következtethetünk, hogy a folyamat nagyon figyelmes lekövetése az igényes mai film dimenzióját tárja elénk. Ezért is érzem úgy, hogy Dosztojevszkij még sohasem állt olyan közel ahhoz, hogy a színházzal szerződést kössön, mint ma” – olvasható a Csokonai Színház előadásának ajánlójában.

FOTÓ: POSZT

14 órától Ridikül Szalon Pécs Extra a BAZÁR Söröző és Élettérben. A beszélgetés témája: a kulisszatitkok. Vendégek: Bánkyné Perjés Beatrix táncművész, a Pécsi Balett koordinációs munkatársa, a PTE Táncegyüttes művészeti vezetője, Szados Ábel, az idei Cannes-i Filmfesztivál „Legígéretesebb Fiatal Filmes” díjának nyertese Pécsről és édesanyja, Százados Éva, valamint Sipos Imre, a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója, színész, rendező. A szalont vezeti: Deliné dr. Győrmárton Rita, a pécsi Ridikül Szalon alapítója.

19 órától kiderül, kik nyerték a 19. POSZT díjait. Az ünnepélyes díjkiosztó gálát a Kodály Központban tartják. Műsorvezető: Lévai Balázs.

20 órakor kezdődik Peer Krisztián és az Elavult zenekar koncertje a Szabadkikötőben. Kortárs költészet és zene, koncert és felolvasás egyben!

Peer Krisztián / Fotó: Bielik István, 24.hu

PROGRAM – JÚNIUS 15., szombat

11:00 Szakmai beszélgetés Az idióta című előadásról // Művészetek és Irodalom Háza, Martyn Ferenc galéria

14:00 Ridikül Szalon Pécs Extra – Kulisszatitok // BAZÁR Söröző és Élettér

19:00 A 19. POSZT ünnepélyes díjkiosztó gálája // Kodály Központ

20:00 Peer Krisztián és az Elavult zenekar // Szabadkikötő