Feljelentést tett a POSZT ügyvezetője Csáki Judit és Jászay Tamás ellen

2019 július 06. szombat, 14:29

Magyar Attila, a POSZF Nkft. ügyvezetője magánvádas büntetőeljárást indított Csáki Judit és Jászay Tamás színikritikusok ellen, amiért Facebook-oldalukon megosztották a POSZF gyanús szerződéseiről szóló cikket – írta az Átlátszó.

Magyar Attila megnyitja az idei színházi találkozót / Fotó: POSZT

Tavaly októberben a Pécsi Stop számolt be arról, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező, a pécsi önkormányzat többségi tulajdonában lévő Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. (POSZF) két év alatt 118 millió forintot fizetett az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft-nek. Az Aktor ügyvezetője és egyik tulajdonosa az a Szűcs Gábor, aki a POSZT fesztiváligazgatója is, a POSZF ügyvezetője, Magyar Attila pedig szintén tulajdonos az Aktorban.

Az esetről beszámoló egyik cikket Csáki Judit és Jászay Tamás újságírók, a Revizor színikritikus munkatársai 2018 októberében megosztották a Facebook-oldalukon privát bejegyzésben. 2019 áprilisában idézést kaptak a Pécsi Járásbíróságtól, mert Magyar Attila, a POSZF ügyvezetője feljelentette őket rágalmazásért a Facebook-bejegyzések miatt.

A POSZF-ügyvezetőjének feljelentése szerint Csáki Judit és Jászay Tamás megsértette az ő becsületét, a társadalmi megbecsülését, a róla kialakult kedvező értékítéletet, és az emberi méltóságát.

Fotó: POSZT

Időközben kiderült, hogy a pécsi önkormányzat Páva Zsolt polgármester által elrendelt vizsgálata komoly problémákat talált a POSZF működésében. Az Átlátszó birtokába került jelentés szerint a POSZF és az Aktor közötti szerződések teljesítésigazolásai ellenőrizhetetlenek, az Aktor 2017-ben jogtalanul fogadott TAO-pénzeket, és a POSZF gazdálkodása nem átlátható.

“Eléggé meg vagyok döbbenve, hiszen megosztottam egy cikket a saját FB-oldalamon, az ismerőseim körében – és ezt a cikket, illetve az állításait azóta sem kérdőjelezte meg senki. A magán FB-oldalamat a magánvéleményem, magánjellegű közléseim, magántulajdonú fotóim közzétételére használom, ismerőseim érdeklődésére számítva – képtelenségnek tartom, hogy ezért ma Magyarországon büntetőpert lehessen indítani” – nyilatkozta Csáki Judit.

“Nem lévén jogász csupán a természetes jogérzékemre hagyatkozva állíthatom, hogy ez nonszensz. Amúgy nagyon érdekelne, hogyan jutott a felperes privát bejegyzésekhez. Alig várom, hogy a tárgyaláson mindez kiderüljön: tudjuk meg, hogy hívják a most még névtelen besúgót” – tette hozzá Jászay Tamás.

Folytatást az Átlátszón talál.