Kiderült az idei POSZT versenyprogramja

2020 március 12. csütörtök, 16:44

Tizennégy produkció – köztük 8 budapesti, 4 vidéki és 2 határon túli előadás – kapott helyet a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozó csütörtökön nyilvánosságra hozott versenyprogramjában.

Az idei POSZT-ot a tervek szerint június 11-től 20-ig rendezik meg, ami a magyar kormány koronavírussal kapcsolatos, a színházi előadások megtartására vonatkozó határozata alapján még változhat – olvasható a szervezők MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A POSZT versenyprogramját Dér András film- és színházrendező, operatőr és Uray Péter koreográfus, rendező állította össze a 2019. március 1. és 2020. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi előadásokból. A válogatóknak Sándor L. István színikritikus volt segítségére.

A budapesti Katona József Színház a Bánk bán című előadással (szerző: Katona József, rendezte: Tarnóczi Jakab), a Radnóti Színház Moliére – The Passion című produkciójával (szerzők: Feridun Zaimoğlu – Günter Senkel – Luk Perceval, rendezte: Hegymegi Máté) szerepel a fesztiválon. Helyet kapott a programban az Örkény Színház Kertész utcai Shaxpeare-mosó című előadása (szerző: William Shakespeare – Závada Péter és a társulat, rendezte: Bodó Viktor), a Forte Társulat pedig El valahová címmel (szerző: Tar Sándor – Dargay Marcell, rendező: Horváth Csaba) mutat be darabot a POSZT-on.

Fotó: poszt.hu

A Vígszínház a Pesti Színházban bemutatott A nyugat császára című darabbal (szerző: J. M. Synge, rendező: Rudolf Péter) lép fel a fesztiválon. A Nemzeti Színház a Macskajáték című előadásával (szerző: Örkény István, rendezte: Szász János) vesz részt a versenyben. A Rózsavölgyi Szalon a Semmit se bánok című produkcióval (szerző: Székely Csaba, rendezte: Sztarenki Pál), míg a Frenák Pál Társulat a The Cage című előadással (rendezte: Frenák Pál) képviselteti magát a rendezvényen.

A versenyprogramban a Miskolci Nemzeti Színház két előadása is helyet kapott: A vadkacsa (szerző: Henrik Ibsen, rendezte: Rusznyák Gábor) és a Feketeszárú cseresznye (szerző: Hunyadi Sándor, rendezte: Szőcs Artur). A versenybe jutott 14 előadás között van a székesfehérvári Vörösmarty Színház A Vágy nevű villamos című produkciója (szerző: Tennessee Williams – Tucsni András – Bagó Bertalan, rendezte: Bagó Bertalan), valamint a tatabányai Jászai Mari Színház – Népház Szutyok című előadása (szerző: Pintér Béla, rendezte: Guelmino Sándor).

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A nép ellensége című produkcióját (szerző: Henrik Ibsen, rendezte: Keresztes Attila) játssza, míg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A társadalom támaszai című előadással (szerző: Henrik Ibsen, rendezte: Botos Bálint) versenyezhet a fesztiválon.

Forrás: MTI