“Ne felejtsük el az élő színházat!” – Valerij Fokin üzenete a Nemzeti társulatának és közönségének

2020 május 17. vasárnap, 7:00

A veszélyhelyzet miatt ugyan a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót idén tavasszal nem tudták megtartani, de hogy a közönség mégse maradjon világszínház nélkül, a SZÍN-HÁZ-HOZ című online magazinműsor tematikus hetében MITEM A FELHŐBEN címmel interjúsorozatot indított a Nemzeti Színház a találkozó művészeivel.

A moszkvai Mejerhold Művészeti Központ alapítója és a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház művészeti vezetője jól ismert a magyar nézők előtt is. Több rendezése is vendégszerepelt a Nemzeti Színházban: a Dosztojevszkij Játékos c. regénye alapján készült Zéró liturgiát 2014-ben, Gogol Háztűznézőjét 2015-ben, illetve Jaroslav Hasek legendás művének parafrázisát, a Svejk.Visszatérés című produkciót 2018-ban láthatta a magyar közönség. Ő pedig az Alekszandrinszkij Színház fesztiváljára hívta meg a Nemzeti Színház több előadását: a Johanna a máglyán és a Mesés férfiak szárnyakkal 2014-ben, a Krokodilus 2017-ben illetve a IX. Nemzetközi Színházi Olimpián vendégszereplő Rocco és fivérei 2019-ben aratott nagy sikert a szentpétervári közönség előtt.

A Nemzeti és az Alekszandrinszkij Színház között kialakult alkotói kapcsolatot 2015-ben egy több évre szóló együttműködési megállapodással erősítették meg. Például egy különleges projekt keretében a két színház művészeti vezetője párhuzamosan egy-egy Dosztojevszkij művet állított színpadra a partnerszínházban (Fokin A krokodilust, míg Vidnyánszky Attila a Bűn és bűnhődést). Erről a sajátos művészi dialógusról egy 75 perces, izgalmas dokumentumfilm is készült Raszkolnyikov találkozása a Krokodilussal címen.

Valerij Fokin a karanténhelyzet kapcsán elmondott gondolatai után Mispál Attila filmjéből is láthatnak részleteket.

Fotó: Valerij Fokin A krokodilus próbáján a Nemzeti Színházban / Fotó: Eöri Szabó Zsolt