Kelet-Európai randevú – A STEREO AKT egy asztalhoz ülteti Kelet- és Nyugat-Európát

2020 június 21. vasárnap, 7:00

Online premiert tart a STEREO AKT a berlini Volksbühne szervezésében megvalósuló POSTWEST \ guess where fesztivál keretében.

Fotó: STEREO AKT

A STEREO AKT ajánlója:

A digitális fesztivál Európa egyik legrangosabb kőszínházának kezdeményezésére kerül megrendezésre az online térben tíz másik közép- és kelet-európai társulat részvételével, egy eredetileg május végén megvalósuló, de végül a pandémia miatt meghiúsuló fesztivált helyettesítendő.

A társulat legújabb, rövidfilmes formát öltő produkciójában egy interkulturális vakrandira hívja a nézőket, ahol minden készen áll a nagy találkozáshoz: egy hangulatos étterem, egy előzékeny felszolgáló, és ami a legfontosabb: egy vonzó ismeretlen az asztal másik oldalán. A nézőknek nincs más dolga, mint helyet foglalni, és már kezdődhet is az ismerkedés!

“Nézz mélyen a partnered szemébe! Mit tudsz kiolvasni belőle? Személyes vallomások és hétköznapi titkok sűrűjében próbáld meglátni, hogy kivel is ülsz szemben valójában. Megbízol benne? Vannak tipikusan keleti vagy nyugati tulajdonságai? Egyáltalán, léteznek még ezek a kategóriák? Van bennetek valami közös? Netán szeretnéd megismételni a találkozást?”

Fotó: STEREO AKT

A cím egy online térben létrejövő találkozásra utal. A néző egy szubjektív kamerakép által válik a vakrandevú résztvevőjévé egy hangulatos étteremben. Hat különböző emberrel találkozik a negyedórás rövidfilm során: négy magyar és egy német “randevú partnerrel” (Ásmány Zoltán, Borsos Luca, Göndör László, Raubinek Lili valamint Katja Gaudard / Volksbühne Berlin) és végül az összes epizódot összekötő felszolgálóval (Vass Imre).

A mindentudó narrátor (Borsos Luca) egy belső hangot jelenít meg, aki végigkíséri a nézőt a találkozásokon. A randevú partnerrel kapcsolatos megfigyeléseket, előítéleteket, gyanút, kérdéseket fogalmaz meg, vagy épp titkokat oszt meg, amiket leolvas a velünk szemben ülő ember arcáról, viselkedéséről.

Fotó: STEREO AKT

Az egyes találkozások azt a kérdést feszegetik, hogy hol húzódnak manapság a határok kelet és nyugat között, és hogyan érhető tetten ez a történelmi örökség a mindennapi helyzetekben, emberi létezésünkben. Az online bemutatóra a június 24. és 26. között megrendezésre kerülő POSTWEST \ guess where fesztiválon kerül sor.