“Lélektől lélekig…” – Jön az Érzékenyítő Fesztivál Veszprémben

2020 július 12. vasárnap, 8:39

Július 16-19. között ismét Érzékenyítő Fesztivált rendez a Veszprémi Petőfi Színház. Újdonság az idei évben az “érzékenyítőcske” program, amelyre a legkisebb korosztályt, az óvodásokat várják.

A Veszprémi Petőfi Színház ajánlója:

Mindjárt a nyitónapon, július 16-án, csütörtökön, különleges produkció várja az érdeklődőket. Csorba tükör címmel egy súlyos kihívással élő színész, Fehér Dániel, a Baltazár Színház tagjának festmény kiállítása nyílik meg a Színház előcsarnokában, amelyet közös beszélgetés követ, mely során megismerhetjük a művész életét, sikereit.

Az első nap főprogramja az Új Színház előadása, Kulcsár Lajos Zserbótangó című darabja lesz Dörner György Kossuth-díjas színművész, színházigazgató rendezésében 19 órától. A színpadon köszönthetjük Esztergályos Cecíliát és Tordai Terit. Két „nyugállományba vonult” színésznő történetét mesélik el, akik élethelyzeteikből adódóan közös albérletbe kényszerülnek. Társbérletük kacagtatóan szatirikus helyzetek, nosztalgikus visszaemlékezések és komikus sorsfordulatok kavargó forgatagává válik.

Az előadás előtt kerül sor a Fesztivál hivatalos megnyitójára, melynek vendége az Operatív Törzsből már jól ismert Gál Kristóf r. alezredes, egyébként színészkolléga, a rendőrség szóvivője lesz.

Újdonság az idei évben a Fesztivál életében az “érzékenyítőcske” program, amelyre a legkisebb korosztályt, az óvodásokat várjuk. A Zenekar a gomba alatt című előadás Máté P. Gábor és Módri Györgyi előadásában 17-én 10 órakor kezdődik. A tanulságos mese azt mondja el, hogy összefogással szinte minden elérhető. A műsorról, a látottakról a mese után beszélgetünk a gyermekekkel.

Oberfrank Pál igazgató és Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A második nap kiegészítő programja, Pilát Gábor előadása 16 órától, a párkapcsolatok kihívásaira irányítja figyelmünket. Az este 19 órakor kezdődő főprogram, a Megyek utánad című kortárs előadás, az Orlai Produkciótól érkezik, amely Grecsó Krisztián és Bíró Bence műve. A főhős a korábbi kapcsolatain keresztül tekint vissza életére. Belső utazása keretében próbálja feldolgozni, hogy mit élt át, hova tart, mi az, ami nem sikerült. Időközben rádöbben: „Az akartam lenni, ami csak akkor vagyok, amikor majd az akarok lenni, ami akkor voltam.”

Ezen a napon éjszakába nyúlóan folytatódik a Fesztivál programja. A 21.30 órakor kezdődő a Tortúra című pszichothrillert szakpszichológus vezetésével feldolgozó beszélgetés követi, a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A darabban egy rajongót ismerhetünk meg, aki fogságba ejti kedvenc íróját.

Július 18-án 14 órakor az Égigérő fű című előadásra várjuk a fiatalokat és az idősebbeket. Ehhez kapcsolódóan felhívást teszünk közzé a gyerekeknek: “Hozz magaddal egy nyugdíjast!” Amennyiben egy gyermek – 14 éves korig – egy nyugdíjassal érkezik az előadásra, mindketten díjtalanul nézhetik meg az előadást, ezzel igyekszünk segíteni a két generáció közötti kapcsolatot. A kezdeményezéshez kapcsolódva összefogtunk az Egyesített Szociális Intézménnyel és az idősek otthonában lakókat összepárosítjuk az érdeklődő ifjú korosztállyal, és arra buzdítjuk őket, jöjjenek el együtt az előadásra, majd együtt beszélgetünk a nyugdíjba-vonulás kríziséről, a segítségnyújtás jelentőségéről – hangsúlyozta a színház Igazgatóhelyettese.

20 órakor Az én házam címmel Mészöly Andrea produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás fókusza a Test, a különböző adottságú test. A Test, mint egy információkat felvevő, tükröző és emlékező objektív, ami lehet egyszerre személyes és pártatlan is. Az én házam az én váram. Az én testem az én csatornám – vallja a rendező.

Az utolsó nap különlegessége a Láthatatlan koncert, mely 16.00 órától várja az érdeklődőket. Agárdi Szilvia születése óta látássérült, viszont könnyűzenei előadóként csúcsokat döntöget. A gyönyörű koncert mellett lehetőség lesz a nézőknek a művésznővel beszélgetni és az érzékenyítés része lesz, hogy a koncert egyik fele teljesen sötétben zajlik, hogy mindenki beleilleszkedjen a látás nélkül élők életébe. A nap folyamán szemészeti szűrővizsgálattal várunk mindenkit a Lions Club támogatásával.

19-én 19 órakor 23 perc címmel különleges színházi előadást láthatnak az érdeklődők. Itt is egy életutat követhetünk végig, egy anya életét, aki beszél az anyaságról, a „feleség állapot”-ról, a családon belüli erőszakról.

A hagyományoknak megfelelően minden előadás után egy „kibeszélő” esttel várjuk nézőinket, ahol Kardos Klára klinikai szakpszichológus lesz segítségünkre.

Annak érdekében, hogy minél többen el tudjanak jönni az előadásokra, alacsonyan tartottuk a jegyárakat, valamennyi fizetős produkcióra egységesen 1500 forintért válthatók belépők.

A program fővédnöke Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, védnöke pedig Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

A fesztivál Megyek utánad és 23 perc c. előadásait a siket és nagyothallók, valamint a látássérültek számára akadálymentesíti a Veszprémi Petőfi Színház.

Jegyek válthatók a Jegyirodában, a Jegypénztárban, a Kossuth utcai VIP pontban, valamint online: https://www.petofiszinhaz.hu/Jegyinfo/Online-jegyvasarlas.