Új bemutatókkal jön az Erdélyi Hét Gyulán

2020 július 23. csütörtök, 7:00

A Gyulai Várszínház nyári évadának szerves része az Erdélyi Hét elnevezésű színházi fesztivál, amelyet augusztus 1-7. között már harmadik alkalommal rendeznek meg.

Hattyúk tava újratöltve / Fotó: Gyulai Várszínház

A vírusjárvány miatt elrendelt egészségügyi szabályozások következtében az eredeti tervek az elmúlt hónapokban folyamatosan módosultak. A legutóbbi határátlépési szigorítások a már meghirdetett programban is kényszerű változásokat eredményeztek: két előadásról (a gyergyószentmiklósi Tóték és a sepsiszentgyörgyi Alice) a szervezőknek le kellett mondani, de még így is igen gazdag és tartalmas hét előtt állunk három bemutatóval, azaz először itt látható előadással.

A hét nyitányaként, augusztus 1-jén, szombaton a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös bemutatójaként láthatják az érdeklődők Visky András: Pornó – Feleségem története című darabját Árkosi Árpád rendezésében, Imre Éva és Sinkó Ferenc főszereplésével.

Eltűntek / Fotó: Gyulai Várszínház

Másnap két előadás is lesz, délután a kamarateremben Bartis Attila: Amikor című művének bemutatója, a marosvásárhelyi Spektrum Színház produkciójaként Bogdán Zsolt előadásában. Majd este a várszínpadon a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Hattyúk tava újratöltve című előadása következik.

Másnap, 3-án délután Cári Tibor zenész- és színésztársaival ad koncertet A színház zenéje címmel, este pedig a nagyváradi Szigligeti Színház Lila ákác című előadása szórakoztatja a publikumot, azzal a Sebestyén Hunorral a főszerepben, akit augusztus 29-én Hamletként láthatunk majd a gyulai Várszínpadon. 4-én délután, 17.00 órakor Farkas Wellmann Éva és az Evilági együttes Parancsolatok című koncertje lesz látható és hallható az Almásy-kastély kápolnájában.

Lila ákác / Fotó: Gyulai Várszínház

5-én Szilágyi Enikő „Ez már feltámadás” – Trianon 100 című zenés előadásának bemutatója következik. Az Erdélyi Hét zárásaként, 7-én a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Eltűntek című előadása az erdélyi szászok XX. századi történetére emlékeztet, Sebestyén Aba rendezésében. Az előadásokra bérlet váltható: aki a nyolc produkcióból, legalább ötre jegyet vált, 25 százalék kedvezményt kap a jegyárakból.