Véget ért a MOST FESZT – Ők a díjazottak

2020 szeptember 28. hétfő, 13:51

Az eredetileg márciusra tervezett és a járványhelyzet miatt elhalasztott MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál 2020. szeptember 22. és 27. között problémák nélkül lezajlott – közölte a Jászai Mari Színház.

A MOST FESZT 2020 díjazottai

A szakmai zsűri díjai

Legjobb monodráma előadás

Pali – Maléter Pálné életmonológja
verbatim dráma
Játssza: Szamosi Zsófia
Rendező: Lengyel Anna
A PanoDráma előadása

Legjobb stúdiószínházi előadás

Schwechtje Mihály
Az örökség
dráma
Rendező: Schwechtje Mihály
A Füge Produkció előadása

Legjobb alakítás különdíja

Hajduk Károly – A Rubens és a nemeuklideszi asszonyok c. drámában nyújtott teljesítményéért
Esterházy Péter drámáját a szerző Hasnyálmirigynapló című szövegének felhasználásával átdolgozta Komán Attila és Dohy Balázs
Rendező: Dohy Balázs
A Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása

A közönségzsűri díja

Mészáros Piroska és a Call Girl – a túlélés története
című produkció alkotóközössége

Mészáros Piroska – Boronkay Soma
Call Girl  – a túlélés története
Játssza: Mészáros Piroska
Rendező: Spáh Dávid
A Mozsár Műhely és a Manna közös előadása

A szakmai zsűri mellett közönségzsűri is részt vett a fesztiválelőadások díjainak odaítélésében. A közönségzsűri tagjait a szervezők a fesztivál kezdete előtt azon nézők közül sorsolták ki, akik tíz előadásos, azaz a MOST FESZT 2020 valamennyi előadását tartalmazó bérletet vásároltak. A három tagból álló közönségzsűriben Krüpl Edit vegyész, Gogolya Tamás automatikai technikus és Tóth Zsóka közművelődési szakember képviselte a nézők véleményét. A közönségzsűri által kiadott díj jellegét a fesztivál szervezői előzetesen nem határozták meg, így annak végleges formáját a közönségzsűri tagjai alakították ki.

A MOST FESZT 2020 hat napja alatt tíz előadást (hat monodrámát és négy stúdiószínházi produkciót) láthatott a fesztiválközönség, a Fehér nyuszi, vörös nyuszi versenyen kívüli előadásként szerepelt.

A monodrámákat Kőszegi Mari (Megmondta professzorasszonyom, a PanoDráma előadása, rendező: György Zoltán Dávid), Szamosi Zsófia (Pali – Maléter Pálné életmonológja, a PanoDráma előadása, rendező: Lengyel Anna), Járó Zsuzsa (Dennis Kelly: 23 perc, a MASZK Egyesület (Szeged), az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció előadása, rendező: Keszég László), Mészáros Piroska (Mészáros Piroska – Boronkay Soma: Call Girl – a túlélés története, a Mozsár Műhely és a Manna előadása, rendező: Spáh Dávid), Kálóczi Orsolya (Mohammad Rahmanian – Farid Tehrani: Jeanne D’Arc a tűzben, a Szín س Társulat és Fém Arts and Café előadása, rendező: Farid Tehrani) és versenyen kívül Danis Lídia (Nassim Soleimanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi, a SzínMűHely Produkció és az Átrium előadása) játszották.

A stúdiószínházi előadások sorát Az utolsó tűzijáték (Jens Christian Grøndahl és Alex Broun művei alapján, a Bethlen Téri Színház és a Manna közös produkciója, a Találkozás Tehetségprogram előadása, rendező: Csábi Anna) nyitotta, majd a Rubens és a nemeuklidészi asszonyok (Esterházy Péter drámáját a szerző Hasnyálmirigynapló című szövegének felhasználásával átdolgozta Komán Attila és Dohy Balázs, a Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása, rendező: Dohy Balázs) és Schwechtje Mihály Az örökség című drámája következett (a Füge Produkció előadása, rendező: Schwechtje Mihály). A stúdiószínházi programot Gyarmati Kata és Edvin Liverić A város emlékezete című színjátéka zárta (a Stúdió K Színház és rijekai Hrvatski kulturni dom [Horvát Kulturális Központ] közös produkciója, rendező: Edvin Liverić).

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva a 2020-as évben is ITT ÉS MOST programokkal egészült ki. Ezeknek a köre azonban idén minden eddiginél változatosabb élményeket ígért, ráadásul ebben az évben az ITT ÉS MOST programok mindegyike ingyenes volt, hiszen a programsorozat a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A MOST FESZT-et szeptember 22-én az ITT ÉS MOST program keretén belül A Nem Komplett Shakespeare Művek előadása, a S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve) nyitotta meg.

Az ITT ÉS MOST KIÁLLÍTÁS szintén a fesztivál állandó kiegészítő eseménye. Ebben az évben az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet ORSZÁGOMAT EGY LÓ(ERŐ)ÉRT – Színészek és járműveik című kiállítása került bemutatásra, ami a fesztivál befejeztével is megtekinthető november 30-ig.

A fesztivál az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészült, ezúttal a bakonyszombathelyi Hugisajt kézműves termékeiből volt sajtkóstoló, a sajt mellé a bort pedig a neszmélyi Szöllősi Pincészet biztosította.

Az ITT ÉS MOST KONCERT keretén belül ezúttal két program is megrendezésre került. Szeptember 26-án, szombaton Tompos Kátya Holdjárat/Keresztül Európában Best of műsorát élvezhetik a nézők, szeptember 27-én, vasárnap délelőtt pedig a fesztivál történetében először volt gyerekkoncert, Szalóki Ági várta a legkisebbeket a Körforgás koncertre.

Az előadások után az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ keretében beszélgethettek az érdeklődők az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2020 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethették meg magukat. A háromtagú zsűriben Ráckevei Anna színművész, Turbuly Lilla kritikus és Vidovszky György rendező foglaltak helyet.