Megszűnik a POSZT

2021 március 03. szerda, 14:44

Megszűnik eddigi formájában a Pécsi Országos Színházi Találkozó – írta meg a hvg360.

A POSZT nonprofit szervezőcégébe 2012-ben került be a Magyar Teátrum Társaság, előtte egyharmad–kétharmad arányban a Magyar Színházi Társaság és Pécs városa voltak a tulajdonosok. Vidnyánszky Attila, az MTT vezetője egy 2011-es interjúban így nyilatkozott a rendezvényről: „Az elmúlt tíz évben meglehetősen behatárolt ízlés, színházi és ideológiai irányvonal szerint válogatták a POSZT programját, amiből nagyon sokan kirekesztve érzik magukat.”

Fotó: Hegyi Júlia Lily

A Magyar Színházi Társaság 2019-ben kilépett a tulajdonosi körből, így az MTT és Pécs városa ketten maradtak a cégben. Péterffy Attila, a város jelenlegi polgármestere a HVG-nek elmondta, hogy a cég megszüntetését a két héttel ezelőtti taggyűlésen kezdeményezte a Magyar Teátrumi Társaság.

Az MTT titkára, Szabó László szerint viszont közösen döntöttek a megszüntetésről, mert a POSZT „elfáradt”. „Az biztos, hogy ebben a formában megszűnik a POSZT, ahogy az is, hogy szükség van hasonlóra” – mondta el az MTT titkára. Péterffy úgy nyilatkozott, hogy eszükben sincs elengedni „a város egyik fontos kulturális brandjét”, és vételi ajánlatot tesznek az MTT-nek, vagy akár állami támogatás nélkül viszik tovább a POSZT-ot.

Frissítés: A pécsi városvezetés elkötelezett a színházi fesztivál megszervezése mellett

A pécsi városvezetés kiemelt figyelmet fordít tradicionális színházi fesztiváljának megszervezésére és feltételeinek megteremtésére – közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata a Pécsi Országos Színházi Találkozó jövőjéről kiadott sajtóközleményében szerdán az MTI-vel.

Közölték, hogy a pécsi városvezetés folytatja a színházfesztivál újraélesztését, megszervezését, de emlékeztettek arra, hogy tavaly a pandémia miatt sem a megszokott időben, sem ősszel nem tudott megvalósulni a fesztivál, a vírushelyzet pedig idén is nehézségek elé állítja a szervezőket, tekintve, hogy az évad előadások nélkül telt a színházakban.
Mindezektől függetlenül “a POSZF Kft. ügyvezető igazgatójaként Moravetz Levente és szakmai stábja dolgozik Pécs jövőbeni fesztiválja lehetséges forgatókönyvén” – írták.

A közleményben jelezték azt is, hogy a következő találkozó időpontjáról és programjáról a pandémia után tudnak részleteket közölni, ezzel együtt “Pécs városa továbbra is nyitott szakmai együttműködésre színházszakmai szervezetekkel”.

Forrás: hvg360, Papageno, MTI