Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a SZÍN-TÁR fesztivált

2021 szeptember 17. péntek, 4:14

A Színművészeti Egyetemek Találkozóját 2021. szeptember 21-26. között tartják, az előadások a Kelemen László Kamaraszínházban és a Ruszt József Stúdiószínházban lesznek megtekinthetők. A 12. SZÍN-TÁR-nak a korábbi évekhez hasonlóan a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház ad otthont.

A mintegy 8-10 előadást bemutató találkozó kiegészülve szakmai beszélgetésekkel, workshopokkal eddig minden évben több helyszínen – a Kelemen László Kamaraszínházban, a Ruszt József Stúdiószínházban, esetenként a nagyszínházban zajlott.

Öt képzési hely, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Szent István Egyetem Kaposvár, Rippl-Rónai Művészeti Kar, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Filmművészeti Kara, az Újvidéki Művészeti Akadémia és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem képviselteti magát. Az elmúlt években lehetőséget biztosítottunk a bemutatkozásra a Pesti Magyar Színiakadémia és a Thália Tanoda növendékeinek is, valamint vetítettük az ELTE Filmtudomány Tanszék vizsgafilmjeit. Újszerű rendezéseket, izgalmas dramaturgiai megoldásokat és kitűnő színészi játékot láthat a közönség.

Rómeó és Júlia / Fotó: szfe.hu

A találkozó nemcsak prózai, de a zenés vizsgaprodukciók bemutatását is fontosnak tartja, így nem kizárólag hagyományos színpadi feldolgozásokat lehet programpalettáján látni.

A találkozó nyit a társművészetek felé, és igyekszik bemutatkozási lehetőséget nyújtani a látványtervezők és a filmesek számára is. Workshopok keretében mozgáskurzust szervez a hallgatóknak.

A vizsgaelőadások jelentős közönségbázisa a középiskolás és fiatal felnőtt korosztály. Nagy számban vesznek részt az előadásokon olyan nézők is, akik elsősorban a stúdió előadásokat kedvelik, az új generációk játékstílusára, szakmai vezetésére kíváncsiak.

A találkozónak Magyarországon teljesen egyedi arculata van, hosszú idő óta másutt ilyen összetételű fesztivál nem jött létre.

A szakmai minőséget a vizsgaprodukciók rendezői biztosítják, többek között: Forgács Péter, Uray Péter, Kéri Kitty, László Sándor, Balázs Áron, Keresztes Attila, Balázs Zoltán, Szilágy Palkó Csaba, Felhőfi-Kiss László hogy csak néhány nevet emeljünk ki az elmúlt évekből.

Minden város életében fontos szempont az idegenforgalom fellendítése. A hagyományteremtő célzattal létrehozott fesztivál nemcsak kulturális értékeket képvisel, hanem a város vonzerejének egyik hírvivőjévé is vált.

A találkozó szervezője és lebonyolítója a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.

A fesztiválon a legjobb előadásnak járó MMA-díjat osztja ki a szakmai zsűri, amelynek tagjai:

CSAPÓ VIRÁG, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színház színművésze
GALAMBOS ATTILA, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színház irodalmi vezetője
SZABÓ ATTILA színháztörténész, tanár, PIM- OSZMI
TÓTH KATA, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színház dramaturgja, a fesztivál szakmai vezetője

A találkozó támogatója az EMMI, az EMET, az NKA és az MMA.