Operaház: Mesterművész címet kapott Hágai Katalin, Volf Katalin és Kovács János

2016 november 08. kedd, 7:22

Hágai Katalin és Volf Katalin balettművészek, valamint Kovács János karmester vehette át a Magyar Állami Operaház legmagasabb rangú díját, a Mesterművész címet a magyar opera napja alkalmából, vasárnap este Budapesten.

Az Erkel Színházban rendezett díjátadó ceremónián – melyet követően Erkel Ferenc Bátori Mária című darabja csendült fel koncertszerű előadáson Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével – az Opera posztumusz örökös tagjává választották Polgár László és Szilvássy Margit magánénekeseket, valamint Bordy Bella egykori balettművészt is – áll az Operaház közleményében.

Fotók: Nagy Attila / Operaház

Első alkalommal adták át a Závodszky Zoltán-díjat, amelyet Kovácsházi István magánénekesnek ítélték oda. A Sudlik Mária emlékére alapított díjat Berczelly István magánénekes vehette át, az évad énekkari művésze címet Kalapácsné Réti Jolán és Tóth G. Zoltán nyerte el. Az évad kartáncosának Csokán Vivient és Radziush Mikalait választották, míg az évad zenekari művésze címet Pólus László cselló-szólamvezető viselheti.

Erkel Ferenc, a nemzeti romantikus opera megteremtőjének születésnapját, november 7-ét, 2013-ban nyilvánították a magyar opera napjává. Ezen a napon nyílt meg ismét az Opera másik játszóhelye, az Erkel Színház.

Fotók: Nagy Attila

Fotók: Nagy Attila

2015 óta a lezárt évadban nyújtott szakmai teljesítményekért odaítélhető elismeréseket és a jubileumi gyűrűket szintén a jeles dátumhoz igazítva adják át. Ilyenkor nem csupán az intézmény művészeit, hanem az Opera és az Erkel Színház előadásainak létrejöttét háttérből segítő munkatársakat is díjazzák.
Idén 25 éves operaházi tagságáért mintegy 35 dolgozót jutalmaztak jubileumi aranygyűrűvel. Lénárd Tibor fényszabályozó-kezelő és Borda Tamás díszítő kapta Az előadásokért emlékérmet, amelyet a művészeti ügykezelés területén dolgozó operaházi munkatársaknak ítélnek oda. A Vasfüggöny-díj idei nyertese Pauscher Gyula főcipész és Czigner László főgondnok lettek, a Melis György-díjjal László Boldizsárt jutalmazták. A Vágó Nelly Emlékérmet Rományi Nóra jelmeztervező vehette át – olvasható a közleményében.

Forrás: MTI