Volt egyszer két balerina

Dokumentumfilm a világhírű Kolozs-ikrekről
2016 november 12. szombat, 9:41

Az egykori világhírű balerinák, a 95 éves Kolozs-ikrek derékba tört pályafutását mutatja be Dombrovszky Linda rendező Volt egyszer két balerina című dokumentumfilmje. Az alkotást a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon láthatja a közönség november 12-én, a Toldi moziban!

kolozs_ikrek

A Kolozs-ikrek

A 95 éves Kolozs Éva és Kolozs Veronika világhírűek lettek: az egypetéjű ikerpár Németországban és Európa-szerte táncolt a legnagyobb színpadokon, de a háború kitörésekor ketté tört a karrierjük, amit nem tudtak többé folytatni – mondta el Dombrovszky Linda rendező az MTI-nek, kiemelve, hogy a film főhősei a háború után a kommunista rendszernek estek áldozatul, kitelepítették őket. Egymáson kívül szinte mindenüket elveszítették: munkát, karriert, majd otthont, végül szerelmeket és álmokat – fogalmazott a rendező.

A balerinák személyes történetét követve a magyar történelem 20. századának jelentős eseményei elevenednek meg a nézők előtt. A rendező szerint szubjektív dokumentumfilmet forgatott, amelyben arra fókuszál, hogy az ikerpár miként élte meg a történteket.

“Megfogott bennük, hogy nagyon pozitívan mondják el történetüket, és láthatóan nem tragédiaként élik meg a múlt század rájuk mért sorscsapásait” – hangsúlyozta rendező.

A háború befejezése után a testvérpár soha többé nem tudta folytatni balettkarrierjét. “A balettáncot nem lehet újrakezdeni évek kihagyása után, és lelkileg sem voltak rá felkészülve” – hangsúlyozta a rendező.

Életük másik nagy törését a kitelepítés jelentette, amikor Budapestről a román határ mellé, a Hajdú-Bihar megyében található Sápra száműzték őket 1951-ben.

Életük másik nagy törését a kitelepítés jelentette, amikor Budapestről a román határ mellé, a Hajdú-Bihar megyében található Sápra száműzték őket 1951-ben.

Kolozsék nem voltak tehetős polgári család, csupán egy kávézójuk volt, ennek ellenére valaki feljelentette őket. “Számukra egy kicsit abszurd is volt, hogy miért pont ők szúrtak szemet valakinek” – fogalmazott a rendező.

Az egykori ünnepelt balerinák három évig a földeken dolgoztak, majd Budapestre visszatérve sokáig nem kaptak munkát: később takarítóként és házmesterként tudtak elhelyezkedni. A politikai enyhülést követően gépírónőként és titkárnőként kamatoztatni tudták német tudásukat. “Iskolázottak, olvasottak és műveltek voltak, ennek ellenére tíz évig parkolópályára kerültek, de közben a méltóságukat mindvégig megőrizték” – hangsúlyozta.

A forgatásról elmondta, hogy lassan, csaknem három évig készült a film, egy-egy alkalommal másfél órát tudtak rögzíteni, mert az idős hölgyek hamar elfáradtak.

Az ikerpár az elmúlt ötven évben naplót vezetett, amelyben versek, rajzok és sok-sok történet található. Ezeket a rajzokat a rendező beépítette a történetbe és animációval egészítette ki, hogy izgalmasabbá és változatosabbá tegye a képi világot, mivel a film egyetlen helyszínen, egy lakásban forgott. Bányai Zsuzsa grafikus a napló vizualitásához alkalmazkodva képezte le az ikerpár naiv gyerekrajzait – tette hozzá.

Az animációs betétek mellett archív felvételek is helyet kaptak a 25 perces filmben, amelynek operatőre Hartung Dávid volt, vágója Batka Annamária.

linda

Dombrovszky Linda

Dombrovszky Linda jelenleg egy megszállott emberről szóló kisjátékfilm utómunkáján dolgozik, amely a Cinemafilm gyártásában a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készül. A film főhősét váratlanul nyugdíjazzák, de ő nem engedelmeskedik, mert dolgoznia kell. A forgatókönyvíró Somogyi György, szereplői Kovács Zsolt, Bán János, Székely B. Miklós, Györgyi Anna, Quintus Konrád és Bajomi Nagy György. Az alkotás várhatóan januárra készül el.

Forrás: Színház.hu, MTI