A folklórtól a kortársig – Sissi Őszi Tánchét a Bethlenben

2016 november 19. szombat, 11:44

Hét előadásból álló táncfesztivált rendeznek szombattól a Bethlen Téri Színházban. A Sissi Őszi Tánchét ötödik alkalommal kerül megrendezésre.

zalaikamara_fotohontangela_088

Fotó: Hont Angéla


“A fesztiválunk egyre népszerűbb, így évről évre egyre nagyobb az érdeklődők száma is. A szakma pedig az indulás óta figyelemmel kíséri az eseményt. A tánc műfaján belül igen színes a kínálat a fesztiválon, az autentikus folklórtól kezdve a táncszínházi előadáson át klasszikus balett vagy kortárs produkciókból is  válogathatnak a nézők. Minden előadásra lehet külön jegyet venni, de éppen azért hoztuk létre fesztiválbérleteinket, mert azt tapasztaltuk, hogy 2, 3 vagy akár ennél is több előadást is szívesen megnéz egy érdeklődő. Hiszen a SŐT7-ben éppen ez a vonzó: egy hét alatt 7 különböző, helyi és vidéki táncegyüttest, társulatot láthat a közönség.” (Szögi Csaba a 7óra7-nek.)

Fotó: Őri György

Bartók Kamaraszínház: Backstage (Fotó: Őri György)

A szombaton kezdődő, hétnapos Sissi Őszi Tánchét idén ismét a vidéki – soproni, dunaújvárosi, miskolci, pécsi táncműhelyeket állítja a fókuszba – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Szögi Csaba, a Bethlen Téri Színház igazgatója elmondta: a kerület névadója, Erzsébet királyné (Sissi) neve napja köré szervezett, Erzsébet napján kezdődő fesztivál azokat a vidéki táncműhelyeket állítja a középpontba, amelyeket a budapesti közönség kevésbé ismer.

“Ha azt mondjuk, hogy Győri Balett, Pécsi Balett, Szegedi Kortárs Balett, akkor azt mindenki ismeri, de kevesen tudják, hogy Sopronban, Kecskeméten, Egerben, Miskolcon, Dunaújvárosban is működnek nagyszerű együttesek” – mondta, hozzátéve, hogy táncművészet-oktatás terén is komoly munka folyik az országban. A fesztiválon az idén is bemutatnak egy oktatási intézményt, a Pécsi Művészeti Szakgimnáziumot. A Bethlen Téri Színházba érkezik a Sopron Balett, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház és a Miskolci Balett – sorolta a fellépőket.

sopron-balett-labirintus_torma-sandor

Sopron Balett: Labirintus (Fotó: Torma Sándor)

Mint mondta, az említett négy előadás mellett kerületi díszvendégként idén a Tabán Szerb Néptánccsoport lép fel, a házigazda Közép-Európa Táncszínház a Horda című előadásával szerepel a programban. A fesztivál nyitónapján a Zalai Kamaratánc Fesztivál díjnyertes koreográfiáiból szerkesztett est látható, majd közönségtalálkozóra is várják az érdeklődőket.

ket-horda-dusa-gabor

KET: Horda (Fotó: Dusa Gábor)

Szögi Csaba elmondta: a rendezvény kísérőprogramjaként szombattól látható a Bethlen Galériában Bege Nóra fotókiállítása a 65 éves Magyar Állami Népi együttesről. A fesztivál ideje alatt minden nap délután 16 óra 30 perctől a Madách téren táncperformanszok láthatók, Hámor József és a Gangaray Trambulin táncosainak közreműködésével – tette hozzá, kiemelve, hogy a kísérőprogramok ingyenesen látogathatók.

A Bethlen Téri Színházban megvalósuló fesztivál szakmai együttműködő partnere a Hagyományok Háza – hangzott el a műsorban.

Forrás: Színház.org, MTI, 7óra7

A fesztivál programja itt található.