Keresztes Tamás: “A naplóm a nézőtér”

2016 november 19. szombat, 8:00

Szeptemberben mutatták be az Egy őrült naplóját a Jurányiban. A csaknem kétórás monodrámában Popriscsin alakját Keresztes Tamás formálja meg. A színészt a 168 Óra kérdezte.

A 168 Óra cikkéből:

“Még keveset játszottam, most ismerkedem azzal, hogyan hat a darab a közönség előtt. Ismerkedem a nézők reakcióival, ami nagyon sokféle, de nem szabad, hogy ez megzavarjon, elbizonytalanítson. Önmagában is hatalmas teljesítmény végigmenni a szövegen, még ha nem sikerül is mindig tökéletesre az előadás. Most a legfontosabb feladatom szépen belemelegedni az egészbe. Megtalálni, mely pontokon vannak az átlényegülés kapaszkodói, amelyeket ha elkapok, akkor a végére egy felfűtött előadáshoz jutunk el” – mondta Keresztes Tamás.

orult-keresztes

Fotó: Gergely Beatrix

A színész szerint Popriscsinnek nagyon hiányoznak az élet bizonyos pillanatai, hogy meghallgassák, mondjanak neki egy jó szót, hogy meglássák és meghallják. Ez az, aminek a hiánya nagyon égeti őt.  “Szükségem van arra, hogy nagyon személyesen tudjak beszélni a közönséggel. Ettől érzi a néző is, hogy neki és róla szól, hogy részese az egésznek. Az előadás azt feltételezi, hogy a naplóm a nézőtér. A nézők agya, ahová én feljegyzem ezeket a mindennapokat: ők az egyedüliek, akiknek képes vagyok mindezt elmondani” – hangsúlyozta a Katona tagja.

Úgy véli, Gogol darabja alapvetően komikus, kortársai humoristának tartották. “Ha így olvassa az ember, elképesztő dimenziói nyílnak meg a műnek. Speciális a humora, amit nehéz színpadon megmutatni, a töredékét sikerült felvillantanom belőle. Sokan zavarban is érzik magukat: szabad-e ilyen veretes, komoly művön nevetni? Én ezt megértem. Dramaturgiailag egyszerű a történet, a részleteiben lehet gazdaggá tenni, a világról beszélni. A kis pillanataiban lehet elrejteni az embert. Ott lehet elszórni annak a lehetőségét, hogy felfedezze saját magát, a társadalmat, amelyben él. Hogy ráismerjen bizonyos motívumokra, arra, hogy az egyik mondat higgadtságából hirtelen hogyan sül el az agy, s válik végtelenül sértetté és ingerültté az ember” – mesélte a színész.

A teljes interjú a 168 Órában olvasható.