Szamosi Zsófia szabadúszóként folytatja

2016 november 21. hétfő, 8:07

A PanoDráma Pali című monodrámáját november 17-én mutatták be a Katona Sufniban. A Maléter Pál özvegyét alakító színésznő Pintér Béla társulatától távozva szabadúszóként folytatja.

A HVG cikkéből:

Legújabb szerepében az ’56-os forradalmi kormány honvédelmi minisztereként kivégzett Maléter Pál özvegyét alakítja. Gyenes Judithot a felkészüléshez a PanoDráma alkotóival közösen felvett, több mint 12 órás mélyinterjú során éles eszű, jó humorú, tiszta fejű asszonynak ismerte meg. “Tiszteletre méltó a sorsa, a tartása, a létezése a világban. Elbeszéléseiből sokkal közelebb kerültem a forradalmi eseménysorozathoz. Közlékeny volt, de elbizonytalanodott, vajon jó ötlet-e, hogy színpadon viszontlátja magát” – mesélte Szamosi Zsófia.

szamosi

Fotó: Szarka Zoltán

Szamosi Zsófia hangsúlyozta, szakmailag kihívást jelentett számára úgy végigjátszani a hetven percet, hogy egy pillanatra se veszítse el a nézők figyelmét. “Meg kellett győznöm magamat, hogy nem unalmas, ha csak ülök, lassan beszélek, és időnként hosszú szüneteket tartok. Ez a szerep komoly előrelépés most, hogy szabadúszó lettem. Tíz éven át burokként vett körbe Pintér Béla és Társulata, ekkora felelősség, mint most, soha nem volt rajtam” – mondta a színésznő, aki a távozással kapcsolatban úgy fogalmazott: nagyon kiismerték egymást.

Pintér Bélának időről időre szüksége van új arcokra, akikben meglátja azt, amiket már nem fedez fel azokban, akikkel régóta dolgozik. Maga írja a darabokat, de időnként alkotótársként befolyásolni tudjuk a darab, a történet alakulását. Színészként viszont kötöttebb a pálya, mert ő már a megírás pillanatában tudja, hogy mit akar látni a színpadon. Emiatt a kísérletezés sokszor nem része a színészi munkának. Egy ideje szükségét éreztem, hogy másfajta színházat is csináljak, új emberekkel dolgozzak, ahogy én sem vagyok már az ő múzsája, ha lehet így fogalmazni. Kölcsönös megegyezéssel váltunk el, de a futó darabokban még játszom” – számolt be Szamosi Zsófia.

A teljes interjú a HVG-ben olvasható.