Fiatalok? Előre! – Jön a Kortárs Drámafesztivál

2016 november 22. kedd, 8:17

December 2-án veszi kezdetét a 13. Kortárs Drámafesztivál a SzínMűHely Alapítvány és a Creatív Média Színházi Ügynökség szervezésében.

A KDF idei programja a színházi előadások mellett felolvasószínházi sorozatokkal, fiatal színházcsinálókkal folytatott beszélgetésekkel és a Fesztiválklub változatos programjaival, koncertekkel, workshopokkal egészül ki.

A külföldi szakmabelieknek szóló Visitors’ Programme névű komplex (angol nyelvű) Hungarian Showcase programot igen nagy érdeklődés övezi: a KDF-re érkeznek vendégek Argentinából, Kolumbiából, az USA-ból, Lengyelországból, Németországból, Izlandról és Szlovákiából.

kdf

Misszió
A hiánypótló fesztivál missziójának tekinti a magyar színház megismertetését a külföldi szakmabeliekkel, de emellett a KDF fontosnak tartja a hazai közönség ízlésének formálását, a különböző művészeti és oktatási tevékenységek közötti határátlépés elősegítését.

A szakmai zsűri javaslatai alapján összeállított magyar szemleprogram része lesz Pintér Béla A bajnok előadása, A harag napja Schilling Árpádtól, a Forte Társulat A te országod, Hoffer Károly Az időnk rövid története, Paczolay Béla pedig az Egyasszony produkcióval lesz jelen, míg Hajdu Szabolcs az Ernelláék Farkaséknált, Boross Martin az Etikettet, Zsótér Sándor a Macska a forró bádogtetőnt, a Tünet Együttes pedig a Sóvirágot mutatja be.

az-eset

Szigligeti Ede Színház: Az eset (Fotó Dudás Levente)

A k2 Színház Cájtstükk című produkciójával szerepel a fesztiválon, míg a KDF saját produkciója Ivan Viripajev Oxigén című művének magyarországi bemutatója. Lesz koncertszínházi előadás, amit Szilágyi Bálint rendez Márkus Sándor és Eke Angéla főszereplésével, DJ Sanyi és Adam Salman közreműködésével – a bemutató helyszíne az ismert belvárosi romkocsma és közösségi tér, az Anker’t.

Sardar Tagirovsky a nagyváradi Szigligeti Ede Színház Az eset című előadása mellett – mely az Ódry Színpadon december 6-án 15 és 19 órakor lesz látható –, másik határon túli előadásként a zsűri döntése szerint a temesvári Csiky Gergely Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Magyar című koprodukciója kerül bemutatásra Urbán András rendezésében december 10-én 19 órakor, szintén az Ódryn.

Anyagi és szervezési okok miatt a showcase programban mégsem szerepel a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Radu Afrim rendezte A nyugalom előadása.

magyar

Kosztolányi Dezső Színház: Magyar

Fiatalok? Előre!
Fiatal színházcsinálókkal három alkalommal beszélgetéssorozatot rendez a fesztivál a Trafóban: Fehér Balázs Benőt, Fekete Ádámot, Hegymegi Mátét, Kovács D. Dánielt, Ördög Tamást, Soós Attilát, Székely Krisztát és ifj. Vidnyánszky Attilát fiatal újságírók, kritikusok kérdezik.

Folytatódik a KDF Mi a pálya magyar dráma? felolvasószínházi maratonja. Ascher Tamás harmadéves zenés színházi rendező osztálya e félév során Radnai Annamária vezetésével a felolvasószínház műfajával foglalkozik, az Ódry Színpadon a diákok színre viszik Benedek Albert Rátenyér (rendező: Tárnoki Márk), Lanczkor Gábor Föld (rendező: Tarnóczi Jakab), Szíjártó Tímea Aletta Zárva (rendező: Szokol Judit), valamint Lénárd Róbert Tanktánc (rendező: Ténai Petra) című drámáját.

A KDF Fesztiválklubja az esemény OFF-programjaként az Aurórában helyet ad workshopoknak, kerekasztal beszélgetéseknek és színházi előadásoknak is, de e tér lesz a fesztivál eseményeit levezető koncertek és bulik helyszíne is.

mi-a-palya

Fotó: Mekler Zsuzsa

Látható lesz a Mentőcsónak Pokolra kell annak menni előadása Pass Andrea rendezésében, Bársonytafota címen Nagy Petra ötödéves bábszínész hallgató Csokonai Lili (Esterházy Péter): Tizenhét hattyúk c. monodrámáját játssza, lesz bOdyssey-projekt, a Testodüsszeia, valamint a Titkos Társulat Baby blues produkciója. Felolvasószínház is lesz W monológok címen a Pálffy Zsófi drámaíró workshopján születő szövegekből, valamint Keresztesi József Holtszezon c. művéből a FAQ Színház és a Béta Társulat közreműködésével. A Kaposvári Egyetem végzett színészosztálya a Tiszta vicc című előadása a Patyolat/PRÓBAüzemben vendégeskedik majd.

A Dráma Online Társaság a nagysikerű Hamlet Online után Lénárd Róbert Tanktáncát dramatizálja a weben: a szereplők sorsát december 1-jétől 8-áig lehet nyomon követni, majd 9-én a teljes mű a fesztivál felolvasószínházi maratonján válik megtekinthetővé.

Lesz TIE, drámaíró, dramaturg workshop, fizikai színházi mozgás, népdal és színész, valamint önismereti tréning és bOdyssey ismerkedés. Beszélgetést rendeznek a Színész II. képzésről “Egyetemen innen és túl” címen végzett vagy tanulmányaikat még folytató hallgatókkal, fiatal drámaírókkal, sőt alternatív színháztörténet órán is részt lehet majd venni.

tiszta-vicc

Koncertezni fog a Macskák esernyővel, a Porteleki-Czitrom duó, Sickratman, az Ed is on, de lesz Jazzaj, A jó, a rossz és a loop, DJ Panda, FAQ koncert és a Pink Mojos and the fuckfaces is.

Jegyek kaphatók az előadások helyszínéül szolgáló színházak jegyrendszerén keresztül, valamint a jegy.hu felületen. Szakmai jegyért keresse a színházak titkárságát, Az eset, a Magyar és az Oxigén produkciók esetében írjon a office.dramafestival@gmail.com címre.

13. Kortárs Drámafesztivál
2016. december 2-10.