Elhunyt Bernáth László kritikus, az Esti Hírlap utolsó főszerkesztője

2016 november 24. csütörtök, 15:47

Életének 87. évében elhunyt Bernáth László újságíró, film- és színházkritikus, az Esti Hírlap utolsó főszerkesztője – tudatta a család csütörtökön az MTI-vel.

bern

Bernáth László / Fotó: nepszava.hu

 

Közleményük szerint Bernáth László 1957-ben egyetemistaként kapott gyakornoki állást az akkoriban indult Esti Hírlapnál, amelynek megszűnéséig munkatársa volt. 1975-ben a lap kulturális rovatának vezetője lett, 1989-ben főszerkesztő-helyettesnek, majd a lap 1996-os újraindulásakor főszerkesztőnek nevezték ki. Haláláig rendszeresen publikált a Népszavában. Számos rádió- és tévéműsor közreműködője, hangjáték szerzője, több könyv társszerzője volt. Önálló kötetei közül a legfontosabbak: Időmozaik, Volt egyszer egy Esti Hírlap, Beszélgetések halott apámmal.

Nagy tudású, türelmes, életigenlő, határozott morál szerint létező, segítőkész kollégánk ment el. Filmkritikus volt, publicista, riporter. Pályája az Esti Hírlapnál teljesedett ki, s mikor kiment a lap a lába alól, az utóbbi két évtizedben a Népszavánál találta meg a szakmai közösséget. Ahová mindig szívesen jött és ahol mindig szívesen láttuk. Jött hetenként a kulturális rovatba, mindig ugyanazon a napon, így a keddek Bernáth-napok lettek. Beült egy sarokba, végignézte az összes lapot. És beszélgetett. Mint régen, amikor a személyiségéből fakadó közösségi szellemben az Esti Hírlap kulturális rovatát műhellyé tette. A Népszava kulturális rovata ezekben az órákban Lacitól (vagy ahogy a szakmaszerte nevezték: Laci bácsitól) műhely lett. (Népszava)

Több kitüntetést kapott, többek között a Rózsa Ferenc-díjat, a Szabad Sajtó-díjat, az Aranytollat és az antirasszizmusért járó Radnóti-díjat.

1957-től tagja volt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ), 26 évig volt az elnökség tagja, több szakosztályt vezetett, valamint évtizedekig tanított a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémiáján.
14 évesen családjával Auschwitzba hurcolták, de túlélte, és eldöntötte, hogy mindent megtesz majd azért, hogy soha többé ne történhessen hasonló tragédia.