A szenvedélybetegségről készít előadást Bodó Viktor és a Mentőcsónak

2016 november 28. hétfő, 9:00

A rendezőt a nemrég bemutatott Egy őrült naplója kapcsán kérdezte a HVG.

A HVG cikkéből:

Az Egy őrült naplójáról a rendező elmondta, Gogolnak az abszurd, társadalomkritikus humort felvonultató darabjai között számára ez a mű áll a piramis csúcsán. “Ez a legsűrűbb, legkomplikáltabb műve, orvosi szempontból is végiggondolt és pontos: többféle betegség paródiája, miközben egy nagyon precíz, mérnöki szerkesztésű munka. Én azt is nagyon szeretem a színházcsinálásban, hogy a végletesen akkurátus mérnöki munkát bizonyos pillanatokban – mint befagyott tavon a jeget – meglékeljük, és akkor jön a káosz. Ráadásul az előadásban vannak olyan technikai részletek, amelyek tovább nehezítik a főszereplő, Keresztes Tamás dolgát: egy, amúgy saját maga által elképzelt és megtervezett, egészen speciálisan torz és miniatűr színpadon kell játszania úgy, hogy közben egy looper segítségével az előadás zenei anyagát és összes atmoszféráját is felépíti élőben, miközben szinte megállás nélkül vagy igen apró szünetekkel közvetíti a szöveg tartalmát” – mesélte Bodó Viktor.

regisseur-viktor-bodo

Fotó: Roland Magunia, abendblatt.de

“Rettenetesen kimerítő lelki, szellemi és fizikai munka ez egy zseniális művel. A lényegi kérdés az, hogyan lehet gondolkodó emberként feldolgozni azt, ha valaki beleszületik egy társadalmi csoportba, ahonnan nem lehet, nem tud kitörni” – fogalmazott az előadás rendezője.

A Szputnyik tagjaiból alakult Mentőcsónakkal új produkcióra készülnek. Ezzel kapcsolatban Bodó Viktor elárulta: először egy hosszabb kutatómunka vár rájuk. Úgy véli, a szenvedélybetegségek kérdése ma az egyik legnehezebb társadalmi probléma, ez lesz a darab témája. “Első körben egy vizuál-prevenciós anyagot és egy interaktív foglalkozást akarunk csinálni, amelynek a segítségével hatékonyan tudunk pontos információkat átadni. Már akkor elértünk valamit, ha csak néhányan óvatosabban közelítenek a droghoz és az alkoholhoz a jövőben, és talán segíteni is tudunk szenvedélybetegséggel küzdőknek, illetve a környezetüknek, miközben ezen problémák társadalmi megítélésén is javítunk” – tette hozzá.

“Természetesen felvesszük majd a kapcsolatot bizonyos szervezetekkel, szakemberekkel és velük együttműködésben fogunk dolgozni, mint minden mentőcsónakos programnál. Mivel ez egy hatalmas probléma, nem baj, ha többen foglalkoznak vele, ráadásul másfajta energiákkal, eltérő módszerekkel” – nyilatkozta Bodó Viktor.

A teljes interjú itt olvasható.