Székely Kriszta: “A színház akkor érdekes, ha az életünk meghosszabbítása”

2016 november 28. hétfő, 8:30

Ibsen Nóráján dolgozik a Katonában a színház fiatal rendezője. Székely Krisztát a Dívány.hu kérdezte.

A Dívány.hu cikkéből:

A kérdésre, mennyire szólhat bele, hogy mit rendezzen a Katonában, Székely Kriszta elmondta, olyat természetesen nem csinál, amit nem szeretne. “Mindenki jobban jár, hiszen ha nem tudok mit mondani a darabbal, nincsen mögötte gondolat, az az előadáson is meglátszik majd. (…) Egy ideje női sorsokkal foglalkozom; a Nóra, ha jól csináljuk, akkor az összegzése lehetne ennek az időszaknak, gondolatmenetnek” – hangsúlyozta Székely Kriszta.

szekely-kriszta

Fotó: Horváth Judit

“Engem az foglalkoztat, ami körülöttünk van. Nekem a színház akkor érdekes, ha az emberek életének meghosszabbítása történik a színpadon, a mindennapjaikkal, problémáikkal foglalkozhatnak. Nekem a kizárólag szórakoztatni akaró színház unalmas és befeszülök tőle. Jobban érdekel, hogy megfejtsek emberi történeteket és igazságokat keresgéljünk. Olyan előadásokat szeretek nézni, ami beleköt azokba az érzékeny dolgokba, amikben az ember éppen létezik. Ez lehet akár éppen politikai, de magánéleti is. Az egyén különböző helyei, különböző rendszerekben” – vallja a rendező.

Székely Kriszta volt balett-táncos, majd kocsmát nyitott Laoszban, dolgozott az RTL Klubnál, végül felvették a Színművészetire. “A tánc miatt a színház, mint keret valószínűleg adott volt; az is biztos, hogy fogok még mozgással foglalkozni. A kettő közt eltelt tíz év leginkább tapasztalatszerzés volt. A helyet, amit nyitottam havi hatvan dollárért béreltem, ez egy kétszáz négyzetméteres ház volt. Egy laoszi sráccal csináltuk a kocsmát, és miután eljöttem Laoszból, sokáig ki volt adva, mielőtt végleg megváltam tőle. A bárban hihetetlen emberekkel találkoztam, például a Pumukli rendezőjével, vagy a Vidd hírét az igazaknak írónőjével, és csodálatos helyiekkel – nagyon jó beszélgetések voltak. Szóval nálam nem az volt, hogy gyerekkorom óta rendeztem, hanem előbb világot akartam látni meg élni. Tudtam, hogy egyszer majd eljön a rendezés ideje is.”

A teljes interjú itt olvasható.