“Nem bizonytalan a Szkéné helyzete” – A színház közleménye

2016 november 29. kedd, 16:34

A színház vezetése közleményben reagált azokra a hírekre, amelyek szerint a Szkéné helyzete bizonytalanná vált a Budapesti Műszaki Egyetem épületében.

Kiraknák épületükből a Szkéné Színházat. Erről beszélt egy konferencián a Budapesti Műszaki Egyetem rektora. Józsa János ezt azzal indokolta, hogy az egyetem díszterme eredetileg nagyobb belmagasságú volt, és miután a színház fölé épült, vesztett a légteréből, de visszaállítanák az eredeti állapotot. Magyarországon olyan a közhangulat, hogy sokan rögtön arra gondoltak, meg akarják szüntetni a társadalomkritikus színházat. A Szkéné ügyvezetője, Németh Ádám ezt közleményben cáfolta.

szeke

Németh Ádám, a Szkéné ügyvezető igazgatója közleményben reagált a sajtóhírekre:

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szkéné Színházat üzemeltető Nonprofit Kft. együttműködése a kezdetektől fogva kiváló, a BME a szükséges mértékben támogatja a Szkénét, hogy továbbra is meghatározó és egyedi színfoltja lehessen a magyar színházi szférának.

A Szkéné Színháznak is helyet adó BME Központi épülete azonban műemléki védettséget élvez és részben ennek köszönhetően évek óta folyik az épület eredeti állapotának visszaállítása. A koncepciónak a része az épület Dísztermének a helyreállítása, ami érinti a színházat is. A Szkéné Színház tere valójában a Díszterem korábbi felső részébe utólagosan beépített födém révén került kialakításra, ha visszaállításra kerül a terem eredeti belmagassága, akkor a Szkénének is költöznie kell.

Az elmúlt években több alkalommal megvizsgálta ennek a lehetőségét a BME, de minden alkalommal a színház aktuális vezetőjének a bevonásával történtek az egyeztetések, melyek során az Egyetem kifejezte elköteleződöttségét a Szkéné Színház értékeinek megóvása kapcsán. Egyúttal kifejezte azon szándékát is, hogy a Díszterem helyreállítása együtt jár a Szkéné új helyének biztosításával is, akár a jelenleginél jobb, színházi működésre alkalmasabb körülmények mellett. A lehetséges helyszínek tekintetében is több verzió felmerült már, amelyek megnyugtatóan rendeznék az esetlegesen felmerülő helyzetet, amennyiben mégis sor kerülne a tervezett felújításra a jövőben.

A Szkéné Színház helyzete és léte továbbra is minden szempontból bizakodásra ad okot.

Budapest, 2016. november 29.

Németh Ádám

ügyvezető

Szkéné Színház Nonprofit Közhasznú Kft.

Színház.org