Prohászka Fanni: “A színház képes újraindítani az ember vérkeringését”

2016 december 02. péntek, 8:05

Prohászka Fannival, a miskolci színház társulatának új tagjával beszélgetett az Észak Magyarország.
Lapszemle.

A kérdésre, hogyan gondol az alkatára, a színésznő úgy felelt: “Azt szokták mondani, hogy akik idősebb korukban kerülnek az egyetemre, ráadásul olyan az alkatuk, nagyon hamar a végére érnek a számukra lehetséges fiatal női szerepeknek. Ebből a szempontból szerencsém lehet, hogy én sokkal fiatalabbnak tűnök annál, mint amennyi valójában vagyok”. Azt is hozzátette, vége a kamaszkor, az egyetemi évek időtlen lebegésének, elkezdtem élni a saját felnőtt életét.

fanni

Prohászka Fanni Éva szerepében

“Tudok magamért felelni. Kiállok magamért, sokkal inkább összhangba kerültem saját magammal, mint az egyetemen alatt. Ez nagy lépés azon az úton, amelyen járva a legtöbb mindent feláldoztam azért, hogy a színházzal foglalkozzam. (…) Az egyetemi éveim alatt, amikor kollégiumban laktam, sokat jártam haza. Ha van szabadidőm, azóta is megpróbálom a családdal tölteni. (…) Voltak tanáraim, akik elvárták, hogy legyen mániákusabb a viszonyom a saját szakmámhoz. De ebből az időre való figyelésből nem engedek, akkor sem, ha emiatt esetleg azt mondják rám, nem vagyok elég elhivatott” – fejtette ki a fiatal színésznő.

Prohászka Fanni arról is beszélt, mindig kapaszkodott az irodalomba, a színházba. “Valahogy azt éreztem, ez az, ami képes újraindítani az ember vérkeringését. Az ember a kezébe vesz egy regényt, amitől inspirációt kap. Vagy megnéz egy előadást, ami elgondolkoztatja. Hogy “igen, inkább így élnék”, vagy “lehetnék ilyen ember is”. Vagy csak egyszerűen úgy jön ki a színházból, hogy mégis szép az élet” – nyilatkozta a színésznő, aki arról is beszélt, próbál arra figyelni, hogy minél jobban élvezze a saját helyzetét és hogy mindent beleadjon a szerepeibe.

“Egy-egy szerep annyira sok rétegből épül, és rengeteg mindenen elcsúszhat. Ez nem tanulható úgy, mint egy matematika feladatsor. Bonyolultabb, személyre szabottabb. Hogy hol lesz a te igazságod, azt is neked kell megtalálnod, évek alatt. Figyelhetek akárkit, de ami valakinek jól áll, amitől egy másik művész munkája izgalmas és szerethető lesz, ami miatt jó nézni, az nekem nem biztos, hogy jól állna. Praktikák tanulhatóak persze, és ebben az életszakaszban még szivacsként próbál is magába szívni az ember mindent, ami megtanulható” – összegzett Prohászka Fanni.

A teljes interjú az Észak Magyarországban olvasható.