Őze Áron: “Dunaújvárosban alkalmasabbak a körülmények az alkotói munkára”

2016 december 04. vasárnap, 8:00

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatóját egy intarziás asztal készítése után faggatta a lokal.hu.Lapszemle:

“Amikor Újpesten befejeztem a faiparit, kaptunk egy nagyon szép végzettséget. Beírták a személyibe, s nem úgy, hogy asztalos, hanem képesített faanyag feldolgozó. És örültünk neki! Majd jeleztem édesanyámnak, hogy bizony mennék a főiskolára, felvételire. Akkor megkérdezte, gondolkodnék-e a névváltoztatáson? Teljesen normális, anyai ösztönből jövő kérdés volt ez. Annyira váratlanul ért, hogy kiborultam. Nem! Hát, nem! Miről beszélünk, létezhetetlen. Ösztönösen tiltakoztam” – mesélte Őze Áron.

ozer

Őze Áron / Fotó: Gyulai Hírlap

“Én mindig az Áronsággal foglalkoztam, nem pedig az Őzeséggel” – tette hozzá a dunaújvárosi igazgató, aki Szerednyei Béla hajójába most intarziázott egy asztalt, iránytűvel. “Időt szakítottam az életemből, s a kezem munkája. Ezek jó érzések, meg jó, hogy van egy kis műhelyem. Általában mindent megcsinálok. Műszaki szempontból nem vagyok teljesen analfabéta. Igazán az első szakmai közeg mégis a főiskola volt. Őze Gábor bátyámmal a mai napig nagyon jó tesók vagyunk az egy év egy nyár korkülönbséggel, de nem is úgy nőttünk fel, hogy művészgyerekek vagyunk. Szüleinknek hála, teljesen normális gyerekkorunk volt, nem szoktuk a színházat, mint közeget, nem a takarásban nőttünk fel. Inkább azt tudtuk, hogy apu keveset van otthon, amikor otthon van, olykor ideges, feszült. Amikor meg nem, akkor fantasztikus apuka. Imádta a két fiát, nagyon büszke volt” – árulta el a színész-igazgató.

Jelenlegi feladatáról szólva elmondta: “Minden este egy kihívás. Egy döntés, egy új próbaidőszak, a kollégáknak a munkája… Jól érzem benne magam. Ügyeket viszek, de a projekt kifejezést nem kedvelem. Embereket viszek, mert az ügyek mögött emberek vannak. Amikor ez a lehetőség jött, azzal kezdődött, rendben van, szeretném látni a pályázati kiírást, és tudunk-e le tenni olyat, ami maximálisan vállalható a házzal kapcsolatban. Lépésről lépésre ember vagyok, harmóniakereső, Szűz jegyű. Ez azt jelenti, szeretem a rendet. (…) Dunaújvárosban alkalmasabbak a körülmények az alkotói munkára, mint a fővárosban. Ami ott folyik, nagy majomparádé, és tyúkketrec, nagyon sok esetben alkalmatlanná tesz sok mindent arra, hogy higgadtan, alkotói munkát lehessen végezni. (…) Ismerve azt a működést, és ezt, úgy érzem, mintha kaptam volna egy rehabilitációt bizonyos értelemben. Ez nagyon jó érzés!” – fejtette ki Őze Áron.

A teljes interjú itt olvasható.