Diákok jelentkezését várja a KAPTÁR az Örkény Színházban

2016 december 06. kedd, 10:00

Az IRAM – Ifjúsági Részleg és AlkotóMűhely az Örkény Színház ifjúsági programja. Ennek része (sok más dolog mellett) a KAPTÁR, amely 15-25 éves diákok jelentkezését várja. Az ide csatlakozó diákok egy vagy akár több évadon át részt vesznek a színház életében, sőt, alakíthatják is kreatív energiáikkal.

Az Örkény Színház felhívása:
MIKOR VAN?

Az idei KAPTÁR programja több szálon fut változó időpontokban, kedved és szabadidőd szerint válogathatsz, hogy melyik projektekben veszel részt.

HOGY KELL JELENTKEZNI?

● Ha jelentkezni szeretnél, erre a címre írj mihamarabb: kaptar@orkenyszinhaz.hu. Küldd el a neved, az életkorod és az iskolád nevét. A KAPTÁR hírlevelekből ezután mindenről értesülsz majd.

● Írd tele az itt letölthető feladatlapot, és küldd el 2016. december 10-ig a kaptar@orkenyszinhaz.hu e-mail címre!

JELENTKEZÉSI FELADATLAP >>>

● Gyere el AZ ÖSSZEKOVÁCSOLÓ-ba! (Lásd lentebb.)

(A jelentkezési feladatlapot kitöltők közül 25-en férnek be az első projektbe. Ha erről a programról lemaradtál, akkor is bekapcsolódhatsz a repertoár programba. A további játszós-írós projektekhez csak akkor tudsz csatlakozni, ha marad férőhely. Erről a hírlevelekből fogsz értesülni.)

kaptar

MENNYIBE KERÜL?

A KAPTÁR-ért nem kell fizetni. Ha előadást nézünk, akkor jegyet kell venni.
(Diákkedvezménnyel, harmadik kategóriás helyre 2000 Ft.)

ÉS HOGY MIT CSINÁLUNK? – KAPTÁR PROGRAM 2016/17

Repertoár program:
Közösen előadásokat nézünk az Örkényben, ráhangoló workshopokat (FLESS) és az alkotókkal való közös beszélgetéseket kapcsolunk a színházlátogatásokhoz.

Próbalátogatások és beszélgetések során nyomon követjük az évad próbafolyamatait. Betekintünk a különböző tárak (díszítő tár, világosító tár, hangtár, kelléktár, öltöztető tár, fodrász tár) és tervezők munkájába is. Az időpontok változók, a színház munkarendjéhez igazodunk, de mindig két héttel előre jelezzük a következő programot! Ezeken a programokon a KAPTÁR-osok bármikor részt vehetnek.

ISZAP – Internetes SZínházi AlkotóPortál: Alkotófeladatok különböző műfajokban az Örkény előadásaihoz kapcsolódva. A művek egy részét az IRAM blogján és olykor a színházban rendezett kiállításon is bemutatjuk.

Játszós-írós programok: A KAPTÁR műhelymunkái a résztvevők valós és elképzelt történeteiből, interjúiból születnek, a színház előadásaihoz kapcsolódva, belőlük inspirálódva, rájuk reflektálva. A munkafolyamat része az anyaggyűjtés és elemzés, az improvizáció, a szövegírás és a színházi eszközökkel való kísérletezés.

A JÁTSZÓS-ÍRÓS PROJEKTEK LEÍRÁSA:

1. PROJEKT: AZ ÖSSZEKOVÁCSOLÓ – December végétől január végéig.

Ez a program az új jelentkezőknek szól. A hét alkalom során a résztvevőkből új KAPTÁR csapat születik. Beszélgetünk, játszunk, történeteket találunk ki, bejárjuk a tereket, előadást nézünk, belakjuk a színházat.

Az első két találkozás hétvégén lesz: december 17-én és 18-án 15.00-18.30-ig, utána pedig január végéig szerdánként 15.30-18.30-ig. December 21-én a workshop után megnézzük a Tartuffe című előadást. (19.00-21.30)

Részletes bontásban AZ ÖSSZEKOVÁCSOLÓ:

December 17. és 18. (15.00-18.30)
December 21. (15.30-21.30)
Január 4. és 11. (15.30-18.30)

Témamegjelölés

• Valóság és fikció.
Álmodjuk magunkat? Teremtjük magunkat? Mi a valóság: amit nézünk, vagy ahogy ezt látni akarjuk? Hol születik a színház? A színpadon, vagy a nézők fejében? Kit ejt foglyul a képzelet, és kinek lesz a fegyvere? Mire képes a képzeletünk? És mi mire vagyunk képesek?

• Tartuffe.
Mit hiszünk el? Hogyan hitetünk el valamit? A vakhit mikor válik hasznunkra, mikor kerget az őrületbe? Miért nem látjuk a nyilvánvalót? Milyen helyzetekkel nem akarunk szembenézni? Mi vezethet ahhoz, hogy valaki felborítsa az egész életét, és fanatizálódjon egy hit, egy eszme iránt? Az önigazolásnak milyen formáival élünk? Miért kavart botrányt a Tartuffe Molière korában? Ki és miért félhet egy komédiától? Mi hol találkozunk képmutatással? Ma milyen témák botránygyanúsak? Mit szabad egy színháznak? Mi a feladata egy színháznak? Mit tiltanak be, miért és milyen ürüggyel?

• Manipuláció.
Mikor nem hiszünk a médiának? És hogyan hitet el valamit mégis? Mi az igazság? Létezik egyáltalán? Hány igazság van? Mit hitetünk el magunkkal? Mit hitetünk el magunkról másokkal? Hogyan létezünk párhuzamos valóságokban? Mit like-olunk? És hány like-ot érünk?

(vezetik: Neudold Juli, színész/színházpedagógus és Sebők Bori, dramaturg)

Január 18. és 25. (15.30-18.30)

• Folyamat-dráma.
Drámát lábon írni a legjobb. Úgy meg pláne, ha nem csak a lábad, hanem mindened benne van a történetben, és belülről, szereplőjeként alakíthatod/megélheted/élvezheted.
Két alkalom, két történet, két oldala van az éremnek. Éljen a dráma-folyam!

(vezeti: Bethlenfalvy Ádám színész-drámatanár)

kaptar2

 2. PROJEKT: CSODÁLATOS IMPRÓ – Februárban, szerda délutánonként.

Ha IRAM, akkor IMPRÓ is van! Az improvizáció közösségi játék és tanulás, kreatív szellemi és fizikai torna. Felfrissít, jókedvre derít, együttműködésre tanít.

Az improvizáció mindennapjaink része – ha néha ezt nem is ismerjük fel. Improvizálunk a hentesnél, a postán és utazás közben. Drámatanárok, színészek, rendezők használnak improvizációs gyakorlatokat, mint az alkotás, a személyiségfejlesztés eszközét – sok esetben anélkül, hogy a rögtönzés módszertanát előtte megismerték volna. Képzeljétek el, mi történne, ha úgy engednénk városi forgalomba autóvezetőket, hogy előtte nem tanulták volna meg a KRESZ szabályait, az autóvezetés alapvető fogásait…

A tréning folyamán alapvető improvizációs technikákat, a rögtönzés módszertani alapjait tisztázó gyakorlatokat sajátíthattok el. A tanulságokat a mindennapi életben és a színházi működésetekben is kamatoztathatjátok.

(vezeti: Varju Nándi, impró színész/drámatanár)

3. PROJEKT: ARKANGYALOK SZERELMEI – Márciusban, hétköznap délutánonként.

Miért fontos, ki volt Babits Mihály felesége? Kit érdekel, Kaffka Margit milyen hatást gyakorolt a férfiakra? Izgalmas-e, ki mindenki udvarolt Harmos Ilonának, mielőtt Kosztolányi Dezső felesége lett volna? Miért akart Móricz Zsigmond színdarabot írni Simonyi Máriának? Hány levelet írt Karinthy Frigyes Judik Etelnek? Ez nem irodalom óra. Kaland, felfedezés, Nőnyugat.

(vezeti: Bíró Kriszta, színész)

4. PROJEKT: MINTAVÁLTÁS – Két hétvégés workshop áprilisban, maximum 15 fő számára.

„Ami nagyon személyes, az nagyon általános.” – Carl Rogers, pszichológus.

Hallottál már az autobiografikus színházról? Ez a módszer a részvevők személyes történeteivel operál a színházon keresztül. Magyarországon egyelőre kevéssé ismert fogalom, de mi kőkeményen belevetjük magunkat. Önismeret és a régi minták vizsgálata, feloldása lesznek a témaköreink – kicsit terápia, kicsit színház; aztán kiderítjük azt is, hogyan mozgathat meg hegyeket is a személyes mélység.

Bevezetésként az Örkény Színház előadásaiban körvonalazott családi viszonyokat és szülő-gyerek kapcsolatokat kutatjuk.

A jelentkezés előtt egy kérdőívet is ki kell töltenie a résztvevőknek, ezt pár héttel a foglalkozás előtt megkapjátok, hogy legyen idő rákészülni. Gyertek, izgalmas lesz!

(Vezeti: Néder Panni, rendező)

5. PROJEKT: EMLÉKEZŐK – Áprilisban/Májusban két hétvégén, maximum 20 fő számára.

Emlékszel, mit csináltál tavaly nyáron? A múlt héten? Vagy a tizedik születésnapodon? Meséltek a nagyszüleid a háborúról? És 56-ról? A szüleid 89-ről? Hogyan adnád tovább az emlékeiket? És a sajátjaidat hogyan őriznéd meg?

Kétszer két délutánnyi (péntek-szombat) kreatív műhely az emlékezet, a múltrekonstruálás és az élő történelem témakörében. Megismerkedünk a memória játékaival, a beszéd útvesztőivel és a múlt sokféleségével.

(vezeti: Szabó-Székely Ármin, dramaturg)

kaptar3

6. PROJEKT: M ÉS M KAPTÁR – Május vége, június. Maximum 25 fő számára.

Mindenhol jó, de a legjobb… menni? Jó lenne nem itt lenni? Egyszer az életben hátizsákkal világgá… menni vagy menekülni? Megpattanni? Mászkálni? Meglógni? Megszökni? Mendegélni? Maradsz vagy megléped?

Mi a közös az utazásban és a menekülésben? Hova mennél, ha választhatnál? És ha nem lenne más választásod?

Ha agyonhasználunk egy szót (vagy éppen kettőt), elveszik a jelentése vagy  megkopik, és egy időre eltűnik a ráhordott salak alatt? Mit jelent a “Menekült” és a “Migráció”? Történeteket gyűjtünk és találunk ki, játszunk velük, hogy ezáltal újraalkossuk és megkeressük az elveszett szavak számunkra  érvényes jelentését. Múltba révedünk, jövőbe utazunk vagy éppen adunk egy sallert a mának. És mindezt felpakoljuk egy blogra, hogy jobb legyen mindenkinek.

(vezetik: Bethlenfalvy Ádám, Sebők Bori, Neudold Juli)