Papadimitriu Athina nyerte el idén az Ivánka Csaba-díjat

2016 december 06. kedd, 12:58

A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben.

Papadimitriu Athina nyerte el idén az Ivánka Csaba-díjat – Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását, – klasszikus és kortárs színművekben, tragédiákban, komédiákban, zenés színházi produkciókban, operettekben, musicalekben, filmekben és televíziós játékokban egyaránt magas színvonalú, sodró erejű, karizmatikus alakításai, elhivatott művészi munkájának elismeréseként.

muller-peter-szeretetkonyv

A kitüntetést a Bajor Gizi Színészmúzeumban 2016. december 12-én adja át Hirtling István, korábbi díjazott.

Papadimitriu Athina görög származású magyar színésznő 1976-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Simon Zsuzsa tanítványaként. Pályáját a 25. Színházban kezdte, 1978-tól a Népszínház, 1982-től a Nemzeti Színház, 1989-től a Rock Színház tagja volt. 1995-től a Fővárosi Operett Színház társulatában játszik.

Papadimitriu Athina pályafutása során a prózai és a zenész színház világában, s filmekben egyaránt sodró erejű, karizmatikus alakításokat nyújtott, drámai hősnők és zenés darabok, operettek, musicalek főszereiben, többek között Júlia a Romeo és Júliában, Cordelia a Lear Királyban, Miranda a Viharban, Gondos Eszter az Énekes madárban, Mária Magdolna a Csíksomlyói Passióban és a Jézus Krisztus Szupersztárban, Hippia Az ember tragédiájában, Mirandolina Goldoni darabjában, Jessica A Velencei kalmárban, Aldonza a La Mancha lovagjában, Thenardierné és Fantine a Nyomorultakban, Tangolita a Bál a Savoyban, Lysisrate Arisztophanész vígjátékában, Elektra Szophoklész művében és az Elektra mindörökké című filmben, Peacockné a Koldusoperában, Ursula a Száz év magány előadásában.

tahina

Kitüntetései: Rajz János-díj 1988, Farkas-Ratkó-díj 1989, EMeRTon-díj – az év musicalszínésznője 1993, Ivánka Csaba-díj 2016

Papadimitriu Athina pályafutása meghatározó éveiben 1982-től hét évadon át egy társulatban dolgozott a régi Nemzeti Színházban Ivánka Csabával, akivel ezen évek alatt igen jó emberi és művészi kapcsolatba került.

Több nagyhírű produkcióban, Kerényi Imre, rendezéseiben, például a Csíksomlyói passió legendás előadásában, vagy Szörényi-Bródy: István, a király című rockoperájában, Az ember tragédiája Vámos László rendezte előadásában, a Godspell című musicalben, Iglódi István rendezésében, és A velencei kalmár Sík Ferenc által rendezett előadásában is egymás nagyra becsült partnerei voltak. Közös művészi munkájuk nem szakadt meg ezek után sem. 1992-ben vendégművészként az Arany János színházban bemutatott La Mancha lovagja előadásának főszerepeit alakították, s végül 1995-ben Athina énekelte el Nagy Árpád-Ivánka Csaba Óceán című bemutatásra váró rockoperájának női főszerepét is, az opera hangfelvételén.

atinh

“Túlzás nélkül állathatjuk, hogy alapítványunk névadója Athina képességeit nagyra értékelte, s generációjának egyik nagy jövő előtt álló öntörvényű, rendhagyó tehetségének tartotta. Tartalmas együttműködésüknek Csaba korai halála vetett véget” – írja indoklásában az alapítvány.

Napjainkban többek között Erszébet testvér szerepében a Budapesti Operettszínház Abigél előadásában, Usula és Moira szerepében, a Száz év magány, és a Zorba című produkcióban a Spirit Színházban, és a Sámán asszony szerepében a Nemzeti Lovas Színház előadásában láthatjuk.

ivanka-athina

Jessica szerepében Ivánka Csabával A velencei kalmárban (Nemzeti Színház, 1986)

A díjról:

Ivánka Csaba (1948-1996) a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt nagytehetségű színész-rendezője volt. Az Ő emlékét is őrzi ez az egyre rangosabb elismerés. A kitüntetést korábban Szakácsi Sándor, Csernus Mariann, Mihályfi Balázs, Bubik István, Végh Péter, Kézdy György, Kubik Anna, Kováts Adél, Őze Áron, Bán János, Tóth Éva, Hirtling István, Kerekes Éva és Rubold Ödön színművészek, valamint Fekete Mari zenei vezető nyerték el.

Színház.org