Hét alkotó darabja nyert az idei Staféta pályázaton

2016 december 08. csütörtök, 21:14

Hét alkotó darabja nyert mintegy 18 millió forintos támogatást a Budapest Főváros Önkormányzata által az idén második alkalommal meghirdetett Staféta pályázaton.

Budapest Főváros Önkormányzata 2016 őszén második alkalommal hirdette meg a Staféta pályázatot a tehetséggondozás és a független előadóművészet támogatása érdekében. A pályázat a tavalyi évhez hasonlóan a FÜGE Egyesület lebonyolításában, de nem meghívásos, hanem nyílt formában valósul meg – olvasható a szervezők közleményében.

stafeta

A projekt célja a fővárosi független színházi kezdeményezések támogatása oly módon, hogy az elmúlt években munkájukkal kitűnő, fiatal, pályakezdő színházi alkotók és alkotói csoportok számára biztosít további megmutatkozási lehetőséget és anyagi forrást.

A megadott határidőre a felhívásra 90 – minden formai szempontnak megfelelő – pályamű érkezett. A szakmai konzulensi kör 14 pályázatot juttatott tovább a kuratórium részére. A kuratórium 7 produkció támogatása mellett döntött; szinte mindegyik 100 százalékos támogatással valósulhat meg a 2017-es évben.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az első sikeres év után ilyen nagy volt az érdeklődés. Ez jól mutatja, hogy mekkora szükség van a Stafétához hasonló pályázatokra – idézik a közleményben Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettest.

A csütörtöki Staféta Díjátadó Gálán a nyertes pályázók kihirdetése mellett kiosztották a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját, amelyet Pass Andrea a Napraforgó című előadásért vehetett át. A közönségszavazatok alapján díjat kapott Kálmán Eszter A tó című produkcióért.

A nyertes pályázók között van Császi Ádám, Juhász András és Szenteczki Zita (DNE Group), Fekete Ádám, Mészáros Máté, Olasz Renátó, Pass Andrea, valamint Vass Imre.

Az öt prózai és két táncos darab öt különböző befogadói helyszínen (Szkéné Színház, MU Színház, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Ódry Színpad) mintegy 18 millió forintos támogatással valósulhat meg.