Tasnádi Bence: “Nem tudok semmit félvállról venni”

2016 december 09. péntek, 7:29

Tasnádi Bencét, a Katona József Színház színészét a Magyar Narancs kérdezte.

Elnyerte a legígéretesebb pályakezdőnek járó díjat, Az Olaszliszkaiban nyújtott teljesítményéért pedig az idei POSZT zsűrije mellett a Színikritikusok Céhe is őt ítélte a legjobb férfi mellékszereplőnek.

A Magyar Narancs interjújából:

A kérdésre, észrevette-e, hogy még a kisebb szerepei, például a Fényevők vagy Az Olaszliszkai után is különösen hangosan tapsolnak neki, Tasnádi Bence úgy válaszolt: “Nem, kifejezetten meglep, amit mondasz. A Fény­­evőkben összesen háromszor két percet töltöttem a színpadon, ezért igyekeztem abból kihozni a maximumot, és talán kicsit huncutabb módon álltam a figura megformálásához. Az Olaszliszkainál pedig a szerep sajátossága miatt később tűnök fel a színen, és kevesebbet is vagyok ott, mint, mondjuk, a kar, ami végigdolgozza az előadást, de olyan központi alakja vagyok a történetnek, ami indokolttá teheti ezt a felerősödő tapsot. Máté Gábor (a Katona igazgatója – a szerk.) egyszer azt mondta nekem, hogy engem szeretnek a nézők, mégis kifejezetten aggódom, hogy sikerül-e a kegyeikbe férkőznöm. Ennek köszönhető, hogy minden energiámmal azon vagyok, hogy a szerepmegformálásban következetes és pontos legyek. Nem tudok semmit fél vállról venni, fontos, hogy azzal az érzéssel távozzak a színházból, hogy aznap este mindent megtettem a hitelességért”.

img_2300

Tasnádi Bence a POSZT-on

A felvetésre, miszerint korábbi megnyilatkozásaiból úgy tűnik, mintha természetes lenne, hogy elsőre felvették a színművészetire, majd a Vígszínháznál volt gyakorlaton, később pedig a Katonába hívták, úgy reagált: “Bizonyos értelemben nekem ez természetes, mert ha nem vettek volna fel elsőre, akkor nem próbálkoztam volna többször. Nem dacból, hanem kedvetlenségből. Nem akarnék olyan helyen lenni, ahonnan már egyszer elutasítottak, értek a nemből. A Vígszínházban töltött gyakorlatom alatt azonban elbizonytalanodtam. Azt éreztem, hogy ha színésznek lenni azt jelenti, amit a Vígben, akkor én nem akarok ezzel többet foglalkozni.”

Annak kapcsán, hogy már többször megelítette: nem szeretne elmenni Magyarországról, ugyanakkor írt egy dalt, amelyben bírálja a jelenlegi politikai rendszert, Tasnádi Bence elmondta: “Ezt a dalt nem belpolitikai felhanggal írtam, noha kétségtelenül kerültek bele aktuális utalások. (…) Noha vannak különböző nyelvvizsgáim, elveszettnek érezném magam idegen nyelvterületen. Nagyon szeretek magyarul beszélni, gondolkodni, fantáziálni. Ugyan kezdem felfogni, hogy bármi megtörténhet ebben az országban, de azt érzem, hogy amíg világjobbító szándékkal, érdemeim szerint dolgozni hagynak, addig nem lenne szerencsés pofáznom”.

A Magyar Narancs interjúját itt olvashatja.