“Sopron is a legjobbat érdemli!” – Nyerges Ferenc pályázata a Pro Kultúra vezetésére

2016 december 10. szombat, 19:34

Réthly Attila rendező és Pataki András rendező, jelenlegi színigazgató mellett Nyerges Ferenc is pályázik a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára. A szakmai bizottság ülésére, melynek során elbírálják a beérkezett pályaműveket, a Színház.org információi szerint december 12-én kerül sor.

Nyerges Ferenc / Fotó: Kisalföld

Részletek Nyerges Ferenc pályázatából:

(…) 1991 októberében a Soproni Petőfi Színház egyik alapítója voltam. 1993-tól – a művészeti ügyeket kivéve – de facto, 2000-től 2012-ig ügyvezetőként de jure is irányítottam a Pro Kultúra Sopron Színházi és Kulturális Közhasznú Társaságot, illetve a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft-t. 2012-2016 között menedzser-igazgatóként, a gazdasági divízió vezetőjeként dolgoztam. 6 Tevékenységem alapvető célja volt, hogy Sopront tartósan, minőségében az egyik legjobb, a közönség és a szakma által elismert színházi városok közé segítsem. Ez csak részben sikerült, de nem mondtam le róla. Velem vagy nélkülem. Szeretem a munkámat, sok az ötletem. Ennek érdekében a megvalósításhoz szívósan, néha kissé erélyesen keresem a lehetőségeket és a partnereket. Nem szeretem a helyben járást. A hasonló pályázati dolgozatok lapjain gyakorta találkozhatunk az álmok és a vágyak felsorolásával – a megvalósulás minden realitása nélkül. A magam részéről a gyakorlatba is átvihető, megvalósítható programokban gondolkozom. Pályázatom az eddig elvégzett munka folytatását irányozza elő, de a megőrzés mellett a gyökeres megújítás szándékával. (…)

Mondjuk ki: a Színház elvesztette felnőtt nézőinek jelentős részét, a nézőszámot a csoportosan behozott óvodások, kisiskolások, felsősök, középiskolások hozzák. A felsőoktatásban tanulók (egyetemisták, főiskolások) nem jönnek színházba. Az ingyenjegyes vattázás tömeges méreteket öltött. A 2015/2016-os évad premier bérletéhez alkalmanként 200-250 fő néző ingyen jött be. Ha bármikor kevés a néző, de a jó ház látszatát fenn kell tartani, jön a vattázás. Ez a színház részéről egyrészt hanyag kezelése a közpénzeknek, másrészt az ingyenes természetbeni juttatás okán adóköteles. Az érvényes ügyvezetői utasítás szerint minden szakmai és a vendégjegy után fizetni kell. Boldog-boldogtalan kap belépőt, és nem a rászorulók, hanem az értelmiségiek, a „jómódúak”, akik meg is vehetnék a jegyeket. Ma Sopronban „elit körökben” az járja, hogy „minek jegyet venni, szólunk, és ingyen kapunk”. A színház felnőtt közönségszervezése ingyenjegyek osztásában merül ki. (…)

Schwajda György volt színházigazgató anno úgy fogalmazott, hogy „az igazgatás nem tíz, száz vagy akár ezer frappáns mondat leírásából áll, az jóval összetettebb munka a világ legügyesebben megírt pályázatánál.” Schwajda György kaposvári igazgatói felkérésekor Szita Károly polgármester úgy fogalmazott, hogy „Kaposvár a legjobbat érdemli.” Sopron is a legjobbat érdemli! Voltak időszakok, amikor a Petőfi Színház elindult ezen az úton, de mindig elakadt. A soproni közönségnek nincsen több ideje várni! Elég volt a csúsztatásokból. (…)

A teljes pályaművet itt elérheti.

 

Réthly Attila pályázatának kivonatát pedig itt olvashatja.