Magács László: “Két jó döntés határozza meg az Átrium profilját”

2016 december 19. hétfő, 13:19

Hogyan vált egy elhagyott moziból mára trendi hellyé az Átrium Film-Színház? Magács László igazgatót a Színház folyóirat kérdezte.

A Színház cikkéből:

“2011-ben jelezte a Főváros, hogy szüksége van a Merlin Színház épületére, de a színházat nem akarták bezárni, úgy gondolták, arra továbbra is szükség van. (…) A Főváros nagyon korrekten járt el, hiszen két mozit, a Vörösmartyt és az Átriumot ajánlotta helyette. Azonnal döntöttem” – kezdte Magács László, aki arra a kérdésre, hogy miért az Átriumra esett a választás, így felelt: “Szerintem teljesen mindegy a nézőnek, hogy a négyeshatos villamosról a Vígszínháznál száll le vagy néhány meg- állóval később. Ráadásul az Átrium ikonikus épület, színháznak egyébként is alkalmasabb, mint a túlságosan alacsony Vörösmarty Mozi. Szerencsénk volt, az Átrium megnyitása összetalálkozott a közvélemény igényével is, a mozivédő civilek is épp akkor tüntettek érte.”

Fotó: taximagazin.hu

Magács László elárulta, sokáig tervezték a brandet, de valójában két jó döntés határozza meg a mai napig a színház profilját. Az egyik Pintér Béla megnyerése volt. “A Szkéné Színház igazgatójával hármasban ültünk le beszélgetni, eszembe sem volt ‘lenyúlni’ tőle Bélát. Ugyanis biztos voltam benne, hogy nem csökken a Szkénébe jegyet váltók száma akkor sem, ha az együttes néhány előadását áthozza hozzánk, sőt új rétegeket tudnak megszólítani. Így is lett, sikerült 10-12 ezer nézőt megnyernünk számára, akik valamiért nem akartak a Műszaki Egyetem harmadik emeletére felcaplatni, vagy nem akartak hónapokig a jegyre várni, hozzánk viszont eljöttek. A másik pedig a Kultúrbrigád Vaknyugat című eladásának befogadása volt. A Vaknyugat sikerét amellett, hogy egy kiváló előadásról van szó, az is adta, hogy a Nemzeti Színház botránya felerősített minden olyan színházi eseményt, melynek köze volt Alföldi Róberthez” – mondta az Átrium vezetője.

Magács László hangsúlyozta, figyelembe kell venni, hogy háromszáz jegyet kell eladniuk esténként, ez behatárolja a bátorságukat. “Nagy álmom volt, hogy Zsótér Sándor is rendezzen nálunk, most ez megvalósult. Fontosnak tartottam, hogy fiatal rendezők, kortárs drámákat csináljanak nálunk, ilyenek voltak a Radnai Márk-féle 011 Alkotócsoport előadásai, a DROSZT vagy a Closer” – tette hozzá.

A teljes interjú a Színház folyóiratban olvasható.