“Borzasztóan tudok rajongani fiatal kollégákért” – Gálvölgyi János válaszolt

2016 december 20. kedd, 8:40

A színészt a Vasárnapi Hírek kérdezte.

A Vasárnapi Hírek cikkéből:

Gálvölgyi János néhány hónappal ezelőtt kórházba került. A kérdésre, miért nem akart beszélni az állapotáról, így felelt: “Ennek van egy praktikus és egy érzelmi oldala. A praktikus az, hogy a mobilszámomat senkinek sem adom meg: engem ne lehessen hívni, csak én tudjak telefonálni. Egyébként én sem tudom a számát. A másik, hogy az ember ne nyilatkozzon a betegségéről. Az elmúlt években annyi hülyeséget írtak már rólam, nem éreztem, hogy nekem ez ügyben bármit mondanom kellene.”

Fotó: Játékszín

A színész elmondta, amikor ő kezdte a pályáját, még kellett bizonyos teljesítmény ahhoz, hogy az ember bekerüljön egy lapba. “Akkor az ember még tévéjátékokban és színházi közvetítésekben szerepelt, előtte meg a Ki Mit Tud?-ban, ami ugye megint csak valamiféle teljesítmény volt. Látom ma néhány szerencsétlen kollégámat, akik gumilabdákon tologatják egymást egy izgalmas tévés vetélkedőben, és közben hánynak, csak hogy írjanak róluk, hogy egyáltalán benne legyenek a köztudatban. Én megértem őket, az egész arról szól, hogy a felszínen maradjanak. Tudniillik, ha nem vagy a televízióban, akkor egész egyszerűen nem létezel. Én borzasztóan tudok rajongani fiatal kollégákért. Nézem őket a színházban, és megüt a guta, hogy én őket miért nem ismerhetem? Hát mert nincsenek benne a tévében! Múltkor megnéztem Az őrült naplóját. Keresztes Tamás zseniális színész, de aki nem látja őt a Katonában vagy a Jurányiban, annak erről fogalma sem lehet. Csak mert ő nem megy el ilyen túró vetélkedőbe. Az én korosztályomnak még őrült szerencséje volt, mert minden második héten forgattunk tévéjátékot vagy filmet. Ha egy hónapig nem hívtak, már azt mondtam: mi van, feketelistán vagyok?” – mesélte Gálvölgyi János.

Jövőre Ladislav Fuks Hullaégető című regényének színpadi adaptációját mutatja be az Orlai Produkció a Vaskakas Bábszínház közreműködésével, Gálvölgyi Jánoson kívül majdnem minden szerepet bábok alakítanak majd. “A Hullaégetőt negyven éve szeretném megcsinálni. Azóta, hogy láttam Juraj Herz filmjét (amelyben nem mellesleg ő kölcsönözte a főhős hangját – a szerk.). Mondtam annak idején a Tháliában Kazimir Károlynak, aztán másoknak is, hogy én ezt megcsinálnám. Ők meg mondták, hogy ne csináljam. Aztán annyiban maradt, de engem nem hagyott nyugodni” – árulta el a Kossuth-díjas színész.

A teljes interjú a Vasárnapi Hírekben olvasható.