Nagy Ervin: “Mindent, amit tudok beletettem a Kincsembe”

2016 december 20. kedd, 8:19

A Dunaújvárosban született és nevelkedett színész személyes részvételével támogatja a városi hajléktalanok megsegítésére szervezett “Segíts az angyalnak!” akciót.

A Dunaújvárosi Hírlap cikkéből:

“Ahogy kilépek az utcára, találkozom a szegénységgel. A budapesti belváros utcáin látom a hajléktalanokat, de az utóbbi években sokat jártam Tardon, a Matyóföldön, ahol a mélyszegénységgel szembesültem. Olyan gyerekeket ismertem meg, akik éhesek, fáznak nélkülöznek. Most a facebookon olvastam egy kisfiú megrázó levelét, aki azt kéri karácsonyra a Jézuskától, hogy ne kelljen fáznia. Ezeket a tényeket nem szabad a szőnyeg alá söpörni, a mindenkori kormányoknak szembe kell nézni a helyzettel, és tenni ellene. A civileknek pedig segíteniük kell. Ilyenkor karácsony táján a zsebemben külön e célra gyűjtöm az aprópénzt. De ez sem olyan egyszerű dolog, hiszen mindenkinek nem tudok adni. A kislányomnak nem könnyű elmagyaráznom, hogy is van ez a kinek adunk, kinek nem – kérdés. Egy idő után az embernek megvannak a „saját koldusai, akikről tudja – vagy inkább érzi, hogy valóban szerencsétlen emberek. Erre már kialakultak a receptoraim, meglátom az emberek szemében, ha tényleg bajban vannak, vagy csak úgy tesznek. Általában egy nap egy rászorulónak adok pénzt” – mondta Nagy Ervin.

Fotó: Nánási Pál

A színész beszámolt arról is, hogy a Katona egész társulata támogat egy Szúcs nevű, Eger környéki, romák lakta, egykori bányatelepet. “Ruhákat gyűjtünk, az iskolakezdésre én például hátitáskát, iskolaszereket küldtem. Megírják, hogy mikor, mire van szükségük és mi próbáljuk teljesíteni. De ez csak az egyik és talán nem is legfontosabb része a segítségnyújtásnak. A színház az iskolával tartja a kapcsolatot, és mi, színészek felzárkóztató, drámapedagógiai foglalkozásokat tartunk a gyerekeknek. Ez rendkívül fontos és jó módszer, hiszen segít feldolgozni a helyzetüket, megismernek egy számukra új értékrendet. Szerintem az ilyen, személyes, rendszeres kapcsolatokon alapuló segítségnyújtás működőképesebb, ennek lehet igazán pozitív hatása.”

Nagy Ervin pályájáról is smesélt az interjúban: “Nem panaszkodhatom a sorsra. Hamarosan kijön a Kincsem című film, amelynek a főszerepét játszom. Herendi Gábor rendezésében ez lesz az eddigi legnagyobb és legdrágább magyar filmprodukció. Úgy érzem, mindent beletettem, amit most tudok. A színházban emiatt egy kis szünetet kértem, nem készülök új bemutatóra, a futó darabokban játszom a szerepeimet. Ez sem kevés. Sok mindenben kipróbáltam már magam, prózai és zenés darabokban is, a musicaltől az operáig most szívesen keresek új impulzusokat. Úgy érzem, a filmgyártásban jó folyamatok indultak el, sok jó film készül, s remélem, hogy ez a nézőket visszavonzza mozikba. Természetesem a tévé is érdekel, amennyiben minőségi sorozatokban vehetek részt. A színészlét szempontjából az egzisztenciális bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság zavar, nem csak magam miatt, hanem az egész szakma miatt.”

A teljes interjú itt olvasható.