Jordán Tamás: “Az ellenség-barát szembenállás tarthatatlan”

2016 december 21. szerda, 20:18

Jordán Tamással beszélgetett a HVG.

A teljes interjút itt olvashatja.

Ruszt József egyike azoknak, akik a legnagyobb hatással voltak rá. A kérdésre, hogy érintette, amikor azt mondta „belőled soha nem lesz színész?”, Jordán Tamás úgy felelt: „Ha nem alakul meg a 25. Színház, és nincs Berek Kati és Gyurkó László, akkor biztosan nem maradok ezen a pályán” – árulta el Jordán Tamás.

A felvetésre, miszerint könyvében saját kételyek és külső kritikák formájában fogalmazza meg a személyiségét: szerencselovag vagy misszionárius, óvatos vagy gyáva, úgy reagált: „Nem érzem őket ellentmondásnak. A génjeimben van, a szüleimtől örököltem, hogy nagyon jól tudok az emberekkel bánni, az esetleg más véleményen levőkkel is szót tudok érteni. A kompromisszum keresés sokak szemében megalkuvást jelent. Egyébként olyan a világunk, hogy minden gesztust félre akarnak érteni, vagy valóban félreértenek. Bátran mondom, bármilyen következményekkel is jár, hogy a Magyar Teátrumi Társaság uralja a színházi területet. Ennek ellenére szót tudok érteni a társaság szignifikáns képviselőivel, Vidnyánszky Attilával, Vasvári Csabával, Oberfrank Pállal”.

Hídépítő szerepének példája az általa megálmodott POSZT. Arról, hogyan látja a színházi találkozó jövőjét, úgy nyilatkozott: „A POSZT megalapításával azt mondtam a magyar színházi társadalomnak, hogy kedves kollégák, én ezt nektek hoztam létre, kezdjetek vele bármit a legjobb belátásotok szerint. Nagyon sokat tettem annak érdekében, hogy tavaly létrejöjjön egy tizenkét fős testület, amelyben egyenlő arányban képviselteti magát a két színházi társaság. Reményt keltő, biztató jelnek tartom, hogy a POSZT képes továbbműködni, hiszen olyan fontos színészek, színházvezetők is a testület tagjai, mint Máté Gábor vagy Mácsai Pál. Természetesnek tartom, hogy az élet minden területén, a politikusoknak és a gazdasági élet vezetőinek is kellene rendelkezniük konszenzuskészséggel. Ami most van, az tarthatatlan, a mi és ők, az ellenség-barát szembenállás. Hiányzik a kezdeményezés, a kíváncsiság. És ez mindkét oldalra nézve igaz. Amikor a Nemzeti Színházról beszélek, leírom, hogy csalódtam az akkori hatalomban is”.

Az általa alapított szombathelyi színházról szólva azt nyilatkozta, szeretne még 5 évet az élén tölteni. „Egyre ízletesebb a gyümölcs, amit ez a színház terem. Két és fél fantasztikus szezon áll mögöttünk. Mostanra sikerült eljutni oda, hogy a Weöres Sándor Színház nagyon sokat tesz a városért, a közönség szeretetét élvezzük, remek a csapat. Nem lenne szakmai ok a változtatásra. Bízom benne, hogy szakmai érvek mentén fog a pályázatok elbírálása történni. Ebből a szempontból, azt hiszem, kikezdhetetlen vagyok. Olyan a rendezőgárdánk, amilyen nem igen van más vidéki színházakban. Sorra nyerjük a szakmai díjakat. Nem engedünk a csábításnak, hogy a műsorpolitikán változtassunk a közönség kegyeinek az érdekében, inkább fordítva történik, a közönség igényét emeljük évről évre” – fejtette ki Jordán Tamás.

A teljes interjút itt olvashatja.