Pataki András vezetheti tovább a soproni színházat és a Pro Kultúrát

2016 december 22. csütörtök, 23:01

Három jelentkező közül Pataki Andrást választották meg a képviselők a Pro kultúra nonprofit kft. ügyvezető igazgatójának.

A jelenlegi vezető, Horváth Zoltánné megbízatása 2017 nyarán jár le. Az új ügyvezető február 1-jétől töltheti be tisztségét a Soproni Petőfi Színházat és a Fertőrákosi Barlangszínházat is működtető intézmény élén.

Pataki András a közgyűlés döntése után az MTI-nek kiemelte: rendkívül széles körű feladatot kell ellátnia a színházi működéstől kezdve a művelődési ház mindennapi tevékenységének irányításáig.

Ahhoz, hogy a legújabb kihívásoknak is megfelelhessen a szervezet, paradigmaváltásra van szükség filozófiájában – mondta. Majd hozzátette: a szolgáltatás mellett a közösség szolgálatának, a közérdek érvényesülésének, a nyitottságnak és a transzparenciának kell érvényesülnie a mindennapi működésben.

A leendő ügyvezető az intézményen belül három nagy területet kijelölését tervezi, amelyek ügyeivel majd egy-egy igazgatóság foglalkozik, élükön a gazdasági, a közművelődési és a művészeti vezetővel.

A gazdasági igazgatóságon belül egy önálló értékesítési osztály alakul – tette hozzá Pataki András.

A Fertőrákosi Barlangszínház irányítása, a Soproni Petőfi Színházzal együtt a művészeti igazgató hatáskörébe kerül. Ez a feladatkör pedig magában foglalja a főrendezői teendőket is, amelyet Pataki András a jövőben is ellát majd.

Pataki András 2012 óta a Soproni Petőfi Színház igazgatója, főrendezője. Megbízatása a Pro Kultúra élén 2022. január 31-ig szól.

Nyerges Ferenc korábbi igazgató és Réthly Attila rendező jelentkezett még a pályázati felhívásra, amit a fenntartó önkormányzat írt ki ősszel.

A szakmai bizottsági meghallgatás után készült interjúnkban Réthly Attila úgy fogalmazott: “Rendkívül lényegretörő szakmai beszélgetés zajlott, közel két órán át, amit alapvetően az a rossz érzés hatott át, amit a színház bérletértékesítésének trendjéről szóló elemzésem keltett bennük. A számokkal senki nem tudott vitatkozni. A kérdések alapvetően arra vonatkoztak, hogy ezek után, miben látom a kitörési lehetőséget. A válasz látszólag egyszerű, mégis óriási feladatról van szó: a színházat elhagyó több ezer felnőtt néző visszacsábításáról. Ezt a célt a legszélesebb műfaji skálán mozgó műsorpolitikával, új marketing stratégiával és egy ütőképes, lokálpatrióta szellemű, de nyitott és profi társulattal lehet csak elérni. A város képviselőit a közművelődési hálózattal kapcsolatos terveim érdekelték, hangsúlyozván, hogy nem színházigazgatói pályázat zajlik, hanem annál sokkal több”.

A Színház.org információi szerint a szakmai kuratórium szakmai tagjai közül 4-en szavaztak Réthly Attilára, 1 személy pedig Pataki Andrásra is voksolt. A nyolctagú bizottság végül 5:4 arányban Patakit jelölte első helyen (a bizottságból volt, aki két pályázóra is szavazott – a szerk.), és azt is megállapította, hogy Pataki még nem honosíttatta Marosvásárhelyen szerzett diplomáját.

A szakmai bizottság szakmai tagjai: Molnár Piroska, Vasvári Csaba, Márkó Angéla (a Győri Nemzeti Színház gazdasági igazgatója) és Dobák Lívia voltak.

Réthly Attila pályázatának kivonatát itt érhetik el.

Nyerges Ferenc pályaműve itt olvasható.

Forrás: Színház.org, Kisalföld, MTI