Martin Márta: “Azok a nagy színészek, akik megjárták a poklot”

2016 december 25. vasárnap, 9:07

Novemberben mutatta be a Radnóti Színház a Michael Ende meséje alapján készült Ofélia árnyszínháza című előadást. A főszerepet alakító színésznőt a Librarius kérdezte.

A librarius.hu cikkéből:

“Nagyon magaménak éreztem a darabot. A gyerekelőadást ugyanolyan komolysággal kell játszani, mint Valló Péternél egy Shakespeare-darabban. A gyerekek a legérzékenyebbek, ők reagálnak a legőszintébben, és nem lehet őket félrevezetni” – hangsúlyozta Martin Márta.

Fotók: Kárpáti Iván

“Valamikor például a hősnő is színésznőnek készült, azért Ofélia a neve a novella szerint is, mert a szülei nagyon szerették a színházat abban a kisvárosban, ahol a történet játszódik, és szerették volna, ha a lányuk színésznő lesz… Ám, ahogy az rögtön az elején elhangzik, elment a hangja, vagy ki tudja, mi történt vele, de nem tudott játszani, viszont mindenképpen a színházban akart maradni, ezért takarítónő lett. Telnek az évek, és a színházat bezárják, mert az emberek inkább elmennek autóval a nagyvárosba, az ottani impozánsabb, csillogóbb színházba. Nagymama helyett egy magányos nőt kellett alakítanom” – felelte a színésznő arra a kérdésre, hogy érzett-e hasonlóságokat a saját, egyéni alkata és a szerep között.

“Igazából azok a nagy színészek, akik megjárták a poklot. Van olyan, aki negyven év után azzal a szlogennel van a címlapon, hogy ’még mindig milyen gyönyörű a művésznő’ ‒ csakhogy nem az a cél! Iszonyú, hogy nem látszik az életből egyetlenegy ránc sem az arcán! Mitől szép egy emberi arc, s nemcsak a színészé? Milyen gyönyörű egy napszítta, cserzett parasztarc egy jó fotón, s attól szép, hogy látod rajta, milyen intenzíven élte az életét miközben kint dolgozott a földeken! Azokat a bugyrokat magam is megjártam, és valószínűleg abból táplálkozom, akár úgy, hogy egy vígjátékban a fanyar humort veszem elő, akár úgy, hogy beleélem magam egy drámai hős lelkébe, aki szenved, és végül elbukik. (…) Kíváncsinak kell maradni, figyelni kell, és átélni az életben minden pillanatot.” – mondta a Radnóti társulatának tagja.

A teljes interjú itt olvasható.