Seregi Zoltán: “Nem hiszek a művészet és a szórakoztatás szétválasztásában”

2016 december 26. hétfő, 15:14

A Békéscsabai Jókai Színház igazgatóját a Békés Megyei Online kérdezte.

A beol.hu cikkéből:

“Én nem hiszek a művészet és a szórakoztatás szétválasztásában, igaz, ez a szemlélet sajnos nagyon elterjedt a mai színházi köztudatban. Pedig a Hamlet is lehet szórakoztató, művészi élmény úgy, hogy közben egy komor és tragikus történet, kivéve akkor, ha csak egy rendező önmegvalósításáról szól. Ha egy előadás szakmailag minőségi, akkor az művészileg is az, bármilyen műfajról is legyen szó. Attól, mert a nézők nevetnek, még a téma lehet komoly és egyben szórakoztató is. Meg kell találni a megfelelő arányt. Komoly erkölcsi kérdéseket is feszegethet egy előadás úgy, hogy közben szórakoztat, és ‘átmegy’ a mondanivaló, a darab szellemisége is. Persze az is igaz, hogy sokféle néző van és sokféle elvárást támasztanak a színház felé” – fogalmazott Seregi Zoltán.

Fotó: Lehoczky Péter, beol.hu

A direktor beszámolója szerint a bérletesek száma a mostani évadban 13 ezer feletti, amire még nem volt példa. “Ez nem újdonság, hiszen a szám évek óta emelkedik. Egy bizonyos határt persze nem lehet túllépni, mivel a napok és így az előadások száma is véges egy évben. De azért még van tartalék. Az előadások kilencvenszázalékos kihasználtsággal mennek – ez gyakorlatilag telt háznak tekinthető” – tette hozzá.

Seregi Zoltán elmondta, egy vidéki színházban, mint amilyen a békéscsabai is, ahol száz kilométeres körzetben nincs másik teátrum, sokféle néző fordul meg. Ezért a Jókai Színháznak olyan népszínházi programot kell biztosítania, ami sokféle nézői igényt ki tud szolgálni.

“A békéscsabai egy szerethető, tehetséges társulat, szereti is a közönség, de mindig kell egy olyan vendégszínész, -rendező, aki újabb impulzusokat ad színésznek, nézőnek egyaránt. Békéscsabára szeretnek jönni a vendégművészek” – hangsúlyozta a békéscsabai igazgató.

A teljes interjú itt olvasható.