“A hatalom megtébolyítja az embereket” – Alföldi Róbert válaszolt

2016 december 30. péntek, 7:25

Októberben mutatták be a II. Edwardot a BMC Music Centerben Alföldi Róbert rendezésében. 

Az interjú Alföldi Róbert facebook-oldalán jelent meg.

“A hatalom megtébolyítja az embereket. Persze ez egy közhely, amit most mondok, de ezt manapság Magyarországon abszolút értelemben véve, percről percre meg lehet élni. Például a sajtóban is, és most lényegtelen, hogy milyen beállítottságú egy napilap. Mert egy napilapot ma teljesen sunyi módon ki lehet nyírni és az újságírókat az utcára lehet küldeni. Nálunk, Magyarországon ez a dolog teljesen elszabadult és szerintem nagyon rossz vége lesz. És mondom, mert nagyon fontos: ez teljesen független attól, hogy ki melyik pártra szavaz. Én most a hatalomról beszélek általában, meg azokról, akik a hatalmat gyakorolják” – mondta Alföldi Róbert.

A rendező a II. Edwardról szólva elmondta, az előadás zenei anyagát Gőz László, a BMC Music Center alapítója és igazgatója válogatta, és a darabban közreműködő zenészekre is ő talált. “Egyikük rá is jött közben, hogy színészettel szeretne foglalkozni – ezt félig tréfásan mondom persze –, ugyanakkor meg olyan összetételű most a társaság ebben a produkcióban – színészek, zenészek egyaránt – hogy megvan az alapvető bizalom közöttük. Ilyenkor persze általában eleinte az van, hogy a színész zavarban van a zenétől, a zenész meg zavarban van a színháztól, de ez idővel megszűnik és mindenki szépen csinálja a dolgát” – tette hozzá.

“Nagyon bonyolult a darab. Mozaikos. Nagyon bonyolulttá válik ezért az is, hogy az ember elmeséljen egy történetet. Egy ilyen anyagnál szerintem valamelyest tudatos volt, hogy minél egyszerűbben kell fogalmazni, mert el kell mesélnünk a történetet. És mondom, ez egy bonyolult, zűrös történet, eredetileg 54 szereplős. Ezért kellett minimális eszközöket használni. A zenének meg az absztrahálási képessége eleve megvan, annál nincs jobb és nincs pontosabb, tehát ahhoz képest teátrálisan absztrahálni már fölösleges lett volna” – mondta az előadásról Alföldi Róbert.

A teljes interjú itt olvasható.