“A tulajdonos dönt” – Pataki András válaszolt

2017 január 03. kedd, 12:26

A soproni önkormányzat február 1-től három pályázó közül Pataki Andrást, a Petőfi Színház igazgatóját nevezte ki a teátrumot, a Barlangszínházat és a művelődési házat igazgató Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. élére. A szakembert a Színház.hu kérdezte.

A Színház.hu cikkéből:

Arra a megjegyzésre, hogy a másik két pályázó, Nyerges Ferenc és Réthly Attila is felvetette, hogy a Petőfi Színház felnőtt nézőszáma drasztikus mértékben csökkent ez elmúlt évek során, Pataki András így felelt: “Nyerges úrral és Réthly Attilával ebben a témában sem szeretnék a ‘sajtóüzengetés’ keretei között vitába bocsátkozni. Ráadásul Nyerges úr állításai olyan területek felé vesznek irányt, amelyek nem a szakmai munka részét képezik, ennek megfelelően a vele való kommunikáció várhatóan ezen a másik területen folytatódik majd. A provokatív szituációkban – amelyeknek eddig is ki voltunk téve – továbbra sem kívánok partner lenni. Réthly Attila adataival kapcsolatban annyit jegyezhetek meg: nem megfelelőképpen tájékoztatták, akik ezt tették.”

Fotó: Torma Sándor, soproniszinhaz.hu

Pataki hangsúlyozta, azt az ötéves időszakot tudják számszerűsíteni, ami Sopronba jövetele óta eltelt. “Amikor ide érkeztünk egy teljesen szétvert, konfliktusoktól atomjaira hullott ‘üres’ épületbe, hozzá kellett látnunk egy a városban élő és alkotó társulat felépítéséhez a semmiből. Nem volt mit folytatni! Idekerülésünkkor 2837 felnőtt bérletese volt a színháznak – ma 2411 felnőtt bérletesünk van. Ez 426 fővel kevesebb, mint öt évvel ezelőtt. Közben 2015-ben megnyílt a Barlangszínház, ahová ez év nyarán 416 néző váltott bérletet. A Pro Kultúra rendszerében tehát az öt évvel ezelőttihez képest mindössze 10 fővel kevesebb a felnőtt bérletesek száma” – tette hozzá.

Az igazgató szakmailag megalapozatlannak tartja azokat az összehasonlítási kísérleteket, amelyek a 10-15 évvel ezelőtti felnőtt bérletesek számához hasonlítják a maiakat. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt ugyanis még nem volt Szombathelyen színház, nem működött ilyen kapacitással a Barlangszínház, még nem dolgoztak ezerszámra a soproniak Ausztriában, és az akkori színház is más költségvetésből gazdálkodott. Pataki András beszámolója szerint az ifjúsági színházlátogatások száma öt évvel ezelőtt 11.087 volt, ma pedig 33.914. Ez annyit jelent, hogy ötéves ciklusuk alatt az ifjúsági színházlátogatások száma 305%-kal emelkedett.

Nyerges Ferenc és Réthly Attila már korábban nyilvánosságra hozta pályázati anyagát, Pataki András erről így vélekedik: “A színházigazgatók, ill. egy kft. ügyvezetői igazgatói pályázatának megítélésekor nem egyszerű szavazás zajlik, hanem a tulajdonos dönt. A tulajdonos figyelembe veszi a szakmai bizottságok szavazatait, s végül a közgyűlés tagjai döntenek – jelen esetben – a cégvezető személyéről. A jogszerű döntés meghozatalához tehát nem szükséges nyilvánosságra hozni a pályázatokat, de nem tartom helytelennek, ha egyébként ezek a pályázatok nyilvánosak. Esetemben pályázatom rövidített, személyes adatokat és a mellékleteket mellőző változatát nyilvánosságra hozom, s mindenki elolvashatja, akit a téma érdekel.”

A teljes interjú itt olvasható.