Lehet-e ma színházat alapítani? – Bérczes László a Majdnem 20-ról

2017 január 04. szerda, 8:02

A Bárka Színház történetéről írt Majdnem 20 címmel Tasnádi István darabot, a premiert tavaly mutatták be az Ördögkatlanon. Január 6-án és 7-én újra látható az előadás a Szkéné Színházban. Bérczes Lászlót, a Bárka egyik alapítóját a Népszava kérdezte.

A Népszava cikkéből:

“1996 júniusában jelen voltam a Józsefvárosi Önkormányzat közgyűlésén, ahol az igenek győztek, onnan kezdve beszélhettünk a Bárkáról. 2011-ben eljöttem a Bárkából, de közben létrehoztuk az Ördögkatlan Fesztivált, amelyhez szoros köze volt a Bárkának is. Így elég logikus volt, hogy 2016-ban az Ördögkatlanon a húsz éves Bárkáról megemlékezzünk. De nem akartunk a múltban kapirgálni és szomorkásan együtt nosztalgiázni. Abból indultunk ki, hogy a Bárka alapítás központi figurája Csányi János volt, aki akkoriban harminc éves volt. Vidovszky Györggyel és Tasnádi Istvánnal együtt elkezdtük arra keresni a választ, hogy a mai harminc éves generációnak hasonló ambícióval és energiával, mint annak idején Csányi János tette, milyen esélye lenne ma egy színház elindítására. Lehet-e ma létrehozni egy társulatot, illetve annál többet: egy színházat mint intézményt alapítani és vele egy épületet is szerezni?” – mesélte a darab születéséről Bérczes László.

Fotó: Memlaur Imre

A rendező elárulta, az előadás szövege a próbákon született meg, tehát a drámaíró résztvevője egy próbafolyamatnak, annak követése során beépít mindent, amit fontosnak tart. Természetesen egy előre megírt kanavász azért létezett. A próbákat tavaly nyáron Nagyharsányban tartották, bár Bérczes inkább csak inspirálója, ösztökélője volt az előadásnak, az alkotási folyamatban nem vett részt. A végleges szöveg a premier estéjén hangzott el először, majd előadásról előadásra is változott. “A színház jelenidejűségének felmutatását tartottuk a legfontosabbnak. Csányi János is felbukkant az egyik előadáson és azt mondta, kicsit romantikusan, hogy amíg nézte a produkciót, azt érezte, hogy a Bárka még mindig létezik. Persze a valóságban a Bárka ‘meghalt’, nem lehet feltámasztani” – fogalmazott Bérczes László.

“Mindig előre szoktam nézni. Azt keresem, hogy miként lehet valamit megoldani, ennek ellenére ki kell mondanom, hogy a rendszerváltást követően a színház, illetve az igényes minőségi kultúra egyre inkább a perifériára szorul. Számítani lehetett erre, hiszen ez a tendencia már régebben megfigyelhető nálunk nyugatabbra is. Mégsem szabad beletörődni abba, hogy az állam nem támogatja megfelelő módon a minőségi kultúrát. Ha a kultúrát kirakjuk a piacra, az meghal. Az mindenesetre tény, hogy egy harminc év körüli, tehetséggel, ambícióval teli fiatalember kevesebb sansszal próbálhat létrehozni egy színházat, mint tettük azt 1996-ban” – mondta a kaposvári színház rendezője.

A teljes interjú itt olvasható.